'Sessizce' Hayat Kurtaracaklar

Uşak İl Sağlık Müdürlüğünün hazırladığı işaret diliyle ilk yardım ve 112 görüntülü iletişim sistemi kullanımı programına katılan işitme engelliler, aldıkları eğitimle hayat kurtarabilecek Eğitmenlerden doktor Kayış: 'İşitme engelli olsalar bile hiçbir şey hayat kurtarmaya engel olamaz' İşitme engelli Davulcu: 'Karşılaşacağım acil durumlara daha kolay müdahale edebileceğim için mutluyum'.

AYTUĞ CAN SENCAR - Uşak İl Sağlık Müdürlüğünce 'Engeller Hayat Kurtarmaya Engel Değildir' sloganıyla başlatılan işaret diliyle ilk yardım eğitimine katılan işitme engelliler, bu durumlarının hayat kurtarmaya engel olmadığını göstermek istiyor.

Uşak İl Sağlık Müdürü Alper Cem Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, acil bir durumda engelli bireylerin de ilk yardım müdahalesini rahatlıkla yapabileceğini göstermek ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla 'Engeller Hayat Kurtarmaya Engel Değildir' sloganıyla işitme engelli vatandaşlara sertifikalı ilk yardım eğitimi verdiklerini söyledi.

Sağlık Müdürlüğü Dikilitaş Eğitim Merkezi'nde işaret dili tercümanı aracılığıyla eğitim verildiğini aktaran Ünal, eğitim sonunda yapılan uygulamalı ve yazılı sınavdan 85 üzeri puan alanlara üç yıl geçerli ilk yardımcı sertifikası verileceğini bildirdi.

Ünal, şunları kaydetti:

'11 işitme engelliden oluşan gruba müdürlüğümüzün eğitim salonlarında hem teorik hem de uygulamalı olarak ilk yardım eğitimi verdik. Eğitim sonunda işitme engelli bireylerin hayat kurtaracak becerilere kavuşmasını hedefledik. Hepimiz acil sağlık sorunları ile karşılaşabiliriz, işitme engellilerin bu durumlarda iletişim kurmaları daha güç olduğu için bu eğitimi almaları çok daha faydalı. Onların ilk yardım bilgisine sahip olması belki de bir can kurtaracak.'

- 'Engelli olmak hayat kurtarmaya engel değil'

Eğitmenlerden doktor Elif Gül Kayış ise eğitimlerin verimli geçtiğini dile getirerek engelli kişilerin bu durumlarının hayat kurtarmaya engel olmadığını kaydetti.

İşitme engelli bir vatandaşın da hayat kurtarabileceğini göstermek istediklerini belirten Kayış, şunları söyledi:

'Sağlık Bakanlığı her 600 kişiden birinin ilk yardım bilgisine sahip olmasını hedefliyor. Biz de bu kapsama engelli vatandaşlarımızı da dahil etmek istedik. Tercüman arkadaşımıza ilk yardım eğitimi verdik ve daha sonra işitme engelli 11 vatandaşımızı eğitime aldık. Alanda en sık karşılaştığımız acil durumlarda yapılabilecek ilk yardım eğitimini verdik. İşitme engelli olsalar bile hiçbir şey hayat kurtarmaya engel olamaz. Onlar aldıkları eğitim sayesinde belki bir gün bir hayatı kurtaracaklar. Bunu bilmek bizi çok mutlu ediyor.'

- 'Bu eğitim sayesinde hayat kurtaracağım'

Doğuştan işitme engelli 21 yaşındaki Muhammed Davulcu ise aldıkları ilk yardım eğitiminin hayat kurtarmalarına yardımcı olacağını ifade ederek, 'Üç günlük bir eğitim aldık. Çok güzel geçti. Artık sertifikalı ilk yardımcı oldum. Hayatımda karşılaşacağım acil durumlara daha kolay müdahale edebileceğim için mutluyum. Belki bir gün aldığım bu eğitim sayesinde hayat kurtaracağım.' diye konuştu.

Kaynak: AA