Başkan Türel Balbey Mahallesi Sakinleriyle İftarda Buluştu

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, iftarda buluştuğu Balbey Mahallesi sakinlerine Balbey Kentsel Sit Alanı ve Çevresi Kentsel Yenileme Projesi’yle ilgili bilgi verdi. Proje hazırlıklarında sona geldiklerini belirten Türel, Balbeylilerin talepleri doğrultusunda son şekli vereceklerini söyledi.

Başkan Türel Balbey Mahallesi Sakinleriyle İftarda Buluştu
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Balbey Mahallesi sakinlerine Büyükşehir Belediyesi Yeni Hizmet Binası Sosyal Tesisleri’nde iftar yemeği verdi.

İftarın ardından Antalya’nın en eski yerleşim yerlerinden olan, sokaklarında kent tarihi ve kültürünü yansıtan izler taşıyan Balbey Mahallesi’nde gerçekleştirilecek olan Kentsel Sit Alanı ve Çevresi Kentsel Yenileme Projesi 1.Etabı ile ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya Başkan Menderes Türel, Şehir Plancısı Prof. Dr. Zekai Görgülü, Proje Danışmanı Ercan Biçer, bürokratlar ve Balbey mahalle sakinleri katıldı.

Balbey artık bir devlet projesi

Proje Danışmanı Ercan Biçer’in Balbey Proje sunumunun ardından söz alan Menderes Türel, kendisinin de eski bir Balbey sakini olduğunu ifade etti.

Türel, “Ben Balbey Mahallesi 408 Sokak No 47 mukimiyim. Ben bu adreste senelerce bulundum. Bu mahallenin bir evladıyım. Bu mahalle benim için fevkalade önemli. İçinizde arkadaşlarım, büyüklerim, eski komşularım var bunu çok iyi biliyorsunuz. Antalya’nın en değerli tarihi merkezi olan, gerçek Antalya kimliğini temsil eden Balbey’i yeniden ortaya çıkaracak, ayağa kaldıracak bir gayretin içerisindeyiz. Bunun için hep birlikte elimizi taşın altına koyduk. Bu nedenle, bu dönüşüm benim için önem arz ediyor. Bildiğiniz gibi Balbey bir kentsel sit alanı. Bugüne kadar birçok imar planı yapılmış Balbeyle ilgili ama bugünkü makus talihinden bir türlü kurtarılamamış. Biz Bakanlar Kurulu’ndan karar çıkartarak alanı kentsel yenileme alanı ilan ettik. Balbey artık bir devlet projesi haline dönüştü. Devletimizin garantisi altına girdi. Belediye olarak devletimizin sorumluluğunu üstlendik ve bu alanla ilgili çalışmalarımıza da hızla başladık. İnşallah hepimiz için hayırlı sonuçlara ulaşacağız. Bugünkü toplantıdan önce bir çalışma yaptık. Bu çalışma kapsamında mahalle sakinlerimizin proje ile ilgili kanaatlerini almaya çalıştık. Birebir yapılan bir anket çalışmasıydı. Bu anket çalışmasında gördük ki siz değerli hemşerilerimiz, bu projenin gerçekleşmesi yönünde gerçekten, gönülden arzulu ve istekli bir tavır içerisindesiniz. Diğer mahalle sakinlerimizle de bölge bölge görüşmek suretiyle bir mesafe almaya çalışacağız” dedi.

En çok arzulayan en çok faydalanan olacak

Balbey Kentsel Sit Alanı ve Çevresi Kentsel Yenileme Projesi’nden ilk istifade edeceklerin en çok arzu edenler olacağını belirten Başkan Türel, “Allah istemeden nasip etmiyor. En çok arzu edene de en çok faydalanma hakkı doğal olarak söz konusu olacaktır. Bugüne kadar bu gibi projeler halka sormadan, gerçek ihtiyaçları tespit etmeden kağıt üstünden yapılır. Kamulaştırma suretiyle, halkın proje ile görüşlerine itibar edilmeden ortaya konmaya çalışılır. Bir sürü mücadeleler ortaya çıkar. Halk tepkileri oluşur, meslek odalarının itirazları oluşur. Biz böyle yapmayacağız, yapmıyoruz. Biz bu konuda tamamen sizlerle danışarak, size sorarak, sizlerin çizeceği istikametle yol almak istiyoruz. Çünkü iyi niyetle ortaya konulan her gayretin sonu da hayır oluyor. Biz hayırlı bir amaç için yola çıktık, bunu hep birlikte başaralım istiyoruz. Zaten bunun tersini ortaya koymaya çalışanlar da başarılı olamadılar. Birçoğu hayata geçmedi. Hatta bazılarında, yarı yolda kalındığını Antalya’nın dışındaki örneklerden biliyoruz. Biz bu yüzden halkın ne istediğine bakıyoruz. Halkın beklentilerine bakıyoruz. Kamunun tüm Antalya ve siz hak sahiplerinin elindeki bu değeri nasıl daha fazla arttırırız buna gayret ediyoruz. Bu amaçla bir dizi çalışma yaptık. Amacımız hayata gerçekten geçecek olan, sizin elinizi kolunuzu bağlayacak değil, aksine sizi rahatlatacak olan bir mücevher ortaya çıkarmaktı. Bu da ancak bilimle, sizin beklentilerinize uygun projeyi hayata geçirmekle mümkündü. Bu kapsamda çok da önemli bir yol kat ettiğimizi düşünüyorum. Şimdi sizin desteğinizle artık ilerlemeye hazırız” diye konuştu.

Bu işin sigortası benim

Benzeri bir projeyi Kepezaltı ve Santral mahallelerinde gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Türel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Balbey sit alanı olduğu için Koruma Kurulu’nun planı onaylaması gerekiyor. Antalya sivil toplum kuruluşlarımızın kabulü önem arz ediyor. Bu da tabi sizlerin desteği ile mümkün. Bu nedenle biz sizin desteğinizi bu projede arkamızda hissetmek istiyoruz. Bakın Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesini Kepezaltı Santral’de gerçekleştirdik. 1300 dönümlük bir alan, 2 milyon metrekarelik bir inşaat alanından bahsediyoruz. Bugün Türkiye’de örnek gösterilen sorunsuz tek proje. Nedeni ne biliyor musunuz; nedeni oradaki halkın yüzde 99.9’u bize güvenerek ortaya koyduğumuz sözleşmeleri büyük bir güven içerisinde imzaladı. Bu bizim yolumuzu birçok yerde açtı. O yüzden biz bütün hak sahiplerine ulaşmanızı, komşularınıza ulaşmanızı, anlatmanızı, kentsel yenileme ile Balbey’in erişeceği değeri aktarmanızı ve projeye fiili desteğinizi de göstermenizi istiyoruz. Sadece kendi sorununuzun değil, komşularınızın da sorunlarının çözülmesine katkı koymanızı bekliyoruz. Çünkü bu halkın bütünleşmesi ile çok daha kolay oluyor. Öbür türlü zorlayıcı şartlar tercihimiz değil, hem de daha zor sonuca ulaşıyor. Bu çerçevede bizim için önemli olan husus şu; ben Menderes Türel olarak, biz Büyükşehir Belediyesi olarak bu işin sigortasıyız. Hak sahibi ile müteahhidi karşı karşıya getirmek yerine, biz hak sahibinin avukatlığını üstleneceğiz. Yani sizlerin avukatlığını üstleneceğiz ve sizlerin hakkını sonuna kadar savunacağız. Kamuya da, size de, Antalya’ya da değer katan bir proje çıkmasını sağlayan yoğun gayreti belediye olarak sorumluluğu üstleneceğiz. Sizin desteğinizle herkesin gıpta ettiği bir proje ortaya çıkacak inşallah.”

Değer en az 5 kat artacak

Proje tamamlandığında mülk değerlerinin en az 5 misli artacağına dikkati çeken Menderes Türel, “Projenin ilk amacı sit alanı ile çeperi ile çok değerli bir alan yaratmak. Mevcut değeri en az 5 kat arttırmak. Birçok örnekte çok daha fazla değer artışlarını Türkiye’de görüyoruz, mutlu oluyoruz, bize de referans oluyor. Yeşil alanlar, otoparklar, düzgün sokak dokuları, kullanışlı yollar lazım. Bunları yapmasak evlerinizi altından kaplasak ne olur? Hiçbir şey ifade etmez, hiçbir değer kazanmaz. Bu bütüncül bir proje. Burayı yoluyla, alt yapısıyla, üstyapısıyla, çiçeğiyle, böceğiyle, peyzajıyla geliştirmemiz lazım. Otoparksız bir yapının değerinin olmadığını hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Bunları bir anlamda birlikte düşünerek bir bütüncül proje ortaya koyacağız. Sizlerle prensipte anlaştıktan, hepinizin isteklerini aldıktan sonra da projemiz ortaya çıkacak. Bu süreçten sonra sizlerle sözleşme imzalama aşamasına gelmek istiyoruz. Bu sözleşmeleri, sizlerin talepleri doğrultusunda, taleplerinizi yerine getirebileceğimiz düzeyde yapacağız. Tabi ki her talebi karşılayabilme ihtimalimiz mümkün değil, bunu takdir edersiniz. Sizin haklarınızı değer artışı suretiyle teslim etmenin en büyük savunucusu biz olacağız. Bu değerli alanı çıkar hesapları ile yenilenmesini engellemek isteyenlere de hep birlikte izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Şarampol’de referandum

“Ne zaman Antalya’da iyi bir şeyler yapmak istesek engel koymaya çalışanlar oluyor” diyen Başkan Türel, “Bir takım siyasi çıkar hesaplarıyla bazı şeyleri engellemek isteyenler oluyor Antalya’da. İşte Şarampol projesinde belediyenin bütçesinden 5 milyon liraya oradaki halka otopark hizmeti versin, orada esnafın ticareti gelişsin diye otopark yapacağız aman Yarabbi, gazetelerde okuyorsunuz adeta yeni bir Gezi Parkı olayı bunun içinden icat etmeye kalktılar. Burada sizlerin birliği beraberliği bizim en büyük gücümüz. Orada otoparkı istemiyorum diye toplananların içinde 1 tane mahalle sakini yok. Ben de dedim ki hodri meydan. Gidelim halka soralım, halk istiyorsa yaparız. İstemiyorsa da benim ille de yapacağım diye bir inadım yok. Ben oradaki halk için yapacağım bunları. Halk bunu istemiyorsa ben neden yapayım. O yüzden sizin birliğiniz ve toplumsal gücümüz bizim birçok sorunu aşmamıza imkan tanıyor” ifadelerini kullandı.

Adil olacağız

Balbey Projesi’nde herkese eşit davranılacağını dile getiren Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, herkesin hakkının korunacağını söyledi.

Türel, “Anlaşmamız gereken prensipleri şöyle bir başlıklarla ifade etmem gerekirse bir kere adil olmak birinci prensibimiz. Herkese eşit olacağız. Herkesin hakkı korunacak. Kimseye ayrıcalık yapılmayacak. Ancak önce davranan destek veren daha avantajlı olacak. Bu projeye kim önce destek veriyorsa daha çok kazanan taraf olacak. Bunu hakkın teslimi, adalet olarak görüyoruz. Tek tip yapılar yükseklikler olmayacak. Burası Balbey. Kentin merkezi, kentin kalbi. İkinci Kaleiçi olacak burası diye bir hedefimiz var. Kimse alana zarar verecek bütünlüğü bozacak bir hareket içerisinde olamayacak. Buna da müsaade etmeyeceğiz. ‘Tek başına binamı istediğim gibi yaparım’ demek mantığı burada söz konusu değil. Çünkü senin yaptığın, komşunun değerini, komşunun yaptığı senin değerini azaltıyorsa siz de takdir edersiniz ki buna müsaade etmememiz lazım. Yoksa bencil davranarak istediğimi yaparım derseniz bu bütüncül proje içerisinde neticeye gitmek zorlaşır. O yüzden adil olacağız ve herkes birbirinin hakkına saygı gösterecek. Bu projenin temel amacı kentin en değerli alanlarından birini ortaya çıkarmak” dedi.

Yıllardır özlemini çektiğimiz merkez olacak

Projeye dair detayları mahalle sakinleriyle paylaşan Menderes Türel, kamulaştırma sonucu yaşanabilecek metrekare kayıplarının da misliyle geri döneceğini belirtti.

Türel, “Ortada sit alanı, tescilli yapılar, tamamen tarihi yapıya uygun dönüşürken, çeperlerde de Antalya’nın modern yapıları olacak. İstanbul’u bilenler eski Maçka Parkı’nı hatırlarlar. Londra’da Hyde Park’ın yanındaki apartmanlar da aşağı yukarı bu konseptte denilebilir. Burası da öyle olacak. Geniş ortak alanlar, yer altı otoparkları, yeşil alanlar, ticari işletmeler, kaliteli konutlar ve yürüme yolları ile müthiş bir tarihi merkez inşallah ortaya çıkacak. Balbey’de farklı kullanımlar birlikte yer alacak. A tipi iş merkezleri de olacak, şık apartmanlar da. Sonuçta hedefimiz Balbey’deki yapıların değerini en az 5 katına çıkartmak. Bunun için az da olsa metrekare kaybedebilirsiniz. Yani bugünkü mülkiyet haklarınızda 100 metrekare ise bir miktar metrekare kaybınız olabilir. Ama bugünkü 100 metrekarenin değeri ile metrekare kaybettiğiniz mülk değeri arasında misli misli sizin lehinize bir fark olacak. Örneklemem gerekiyorsa, bugün 100 metrekareniz var 10 lira, yarın 90 metrekareniz var 60 lira. Hangisini tercih edersiniz? Elbette 90 metrekare olsun 60 liralık değeri tercih etmek bu işin mantığıdır. Bu illaki olacak diye değil ama bazı zorunluluklarda bunları da göz önünde bulundurmanız açısından ifade ediyorum. Birlikte olur, birlikte yürürsek bu projeyi hızla hayata geçiririz. Burası yıllardır özlemini çektiğimiz bir merkez olacak” diye konuştu.

Antalya’nın makus tarihi değişecek

Projenin hazırlık aşamalarında sona gelindiğini ifade eden Başkan Türel, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Projemizi sizden gelecek taleplere göre belirleyeceğimiz için henüz kurula sunmadık. Projeyi sizden gelecek taleplere göre ortaya koyacağız. Tabi biz bugüne kadar değerli hocalarımızla, değerli bilim heyetimizle çok antrenman yaptık bu noktaya gelinceye kadar. Çeşitli proje önerileri önümüzden geliyor, geçiyor ama bütün bunları neden yaptık, dersimize iyi çalışarak sizlerin taleplerine göre en uygununu size sunabilmek için. O talepleri de hemen en kısa zamanda belirlerseniz, bizim aşağı yukarı proje hazırlıklarımız tamamdır, bunları sizin taleplerinize göre bir an önce paylaşıp, sonra kurula götürerek izin alarak bir an önce artık Balbey’e ilk kazmayı vurmak istiyoruz. Balbey’in makus talihini değiştirmek istiyoruz. Birçok konuda sizlerle işbirliği yaparsak işleri daha hızlı çözeriz. Projeyi bu dönemimiz içinde fiili olarak başlayıp bitirmek istiyoruz. Bunun da anahtarı sizde. Siz ne kadar hızlı bir şekilde bizim arkadaşlarımızla yapacağınız çalışmalarda sözleşmeleri imzalayıp, proje taleplerinizi bize ileterek, yolumuzu açarsanız, çok kısa bir süre sonra burada inşallah hep birlikte dualarla, davulla zurnayla projeye başlayacağımızı umut ediyorum. Hep söylüyoruz, söz de karar da milletin, Balbeylilerindir.”

Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Prof. Dr. Zekai Görgülü, Balbey Mahalle sakinlerinin sorularını yanıtladı.
Kaynak: İHA