81 Yaşındaki Bayram Dede'nin Okuma Aşkı

Giresun’da yaşayan 81 yaşındaki Bayram Günaydın, "Okumanın yaşı yoktur" diyerek geldiği Halk Eğitim Merkezi’nde okuma yazma öğreniyor.

81 Yaşındaki Bayram Dede'nin Okuma Aşkı
ABD’de uzun yıllar çalışıp emekli olup, Avrupa ülkelerinin bir çoğunu gezmiş olsa da okuma -yazma bilmeyen birinin adete kör olduğunu ifade eden Bayram Günaydın, ilerlemiş yaşına rağmen okuma yazma öğrenmeye çalışıyor.

“Çocukken babamız, anamız okullar uzak diye gönderemedi" diyen Günaydın "Zaten o yıllarda ne okul vardı ne de mektep. Var olan da ilçelerdeydi. Sonra yaş gelip geçince askere gittim. Askerde okuma-yazma kursuna yazıldım ama kursa almadılar. Sonra gurbete gittik derken velhasıl okuma-yazmayı öğrenemedim. Ama rakamları harfleri göre göre biraz tanıdım. İnşallah okuma-yazmayı öğrendikten sonra da Kuran-ı Kerim öğrenmek istiyorum” dedi.



"Sen körsün" deyince

Okuma-yazma kursuna da nasıl başladığını anlatan Günaydın, “Giresun’a yerleştikten sonra sohbet ettiğimiz bir imam arkadaşım bana bir şey okutmaya çalıştı. Ben de utana, kızara okuma bilmediğimi söyleyince bana ’sen körsün’ dedi.

Haksız da sayılmazdı. Ben de okuma-yazma öğrenmek istediğimi söyleyince beni alıp Halk Eğitim Merkezi’ne getirip kursa yazdırdı. Şimdi birkaç haftadır geldiğim kursta heceleyerek okumaya başladım" ifadelerini kullandı.

“Okuma-yazma bilmeyen kördür”

Okuma-yazma bilmemenin zorluklarını da anlatan Günaydın; “ Her şeyden önce okuma -yazma bilmeyen kördür. Ben Amerika’yı, Avrupa’yı gezmiş bir insanım ama ne gördün deseler hiç bir şey. Oysaki kitap okuyarak insanlar gezmeden benim gezerek gördüklerimden daha fazlasını öğrenebiliyorlar. Okuma -yazmam olsaydı Amerika’da çalışırken çok şeyler yapabilirdim. Söylenen bir adresi bile okuma -yazma-bilmeden bulamıyorsunuz. Telefon dahi edemiyorsunuz. Mektuplarınızı başkasına yazdırıp, okutuyorsunuz. Ben bunun çok pişmanlığını ve eksikliğini hissettim” diye konuştu.



Kuran-ı Kerim öğrenmek istiyorum”

Okuma-yazmayı öğrendikten Kuran okumayı da öğrenmek istediğini söyleyen 81 yaşındaki Bayram Günaydın “ Türkçe okuma-yazmayı yavaş yavaş öğrenmeye başladım. Bundan sonra Kuran-ı Kerim de okumayı öğreneceğim. İyice okumayı söktüğümde bol bol gazete, kitap okumak istiyorum. Başkalarının gazete de okuduğu haberleri anlatmasından ziyade ben okuyup anlamak istiyorum. Çünkü başkalarının okuduğu gazetelerin ben sadece fotoğraflarına bakabiliyorum" şeklinde konuştu.



“Okumanın yaşı yoktur”

Öğretmen torunu olduğu halde kendisinin bu yaşta öğrenmeye çalıştığı okuma-yazmanın yaşı olmadığını söyleyen Günaydın “ Benim kendi çocuklarımı okutmak istediğim halde ortaokul ve liseyi ancak okudular. Fakat bir torunum var okuyup öğretmen oldu. Onunla gurur duyuyorum. Ben de okumanın yaşı yoktur diyerek bu yaşta öğrenmeye çalışıyorum. Herkese de tavsiyem hangi yaşta olursanız olun okumaya çalışın. Çünkü okuma-yazması olmayan insan kördür" ifadelerini kullandı.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Harun Karabörk ise bu yaşına rağmen okuma yazma öğrenmeye çalışan Bayram Günaydın’ın okuma-yazmanın yaşı olmadığına en güzel örnek olduğunu söyledi.

Kaynak: İHA