3D Yazıcı İle Hayvanlar İçin Protez Bacak Üretti

Sivas’ta bir girişimci 3D yazıcı ile hayvanlar için protez bacak üretti.

3D Yazıcı İle Hayvanlar İçin Protez Bacak Üretti
Son dönemde kullanım alanı oldukça genişleyen 3D yazıcılar, Sivas’ta farklı alanlarda da kullanılıyor. Hoca Ahmet Yesevi Caddesi üzerinde hizmet veren firma 3D yazıcı ile hayvanlar için protez bacak üretti. Köpek için üretilen protez bacaklar çizim yapıldıktan sonra tarayıcılarla taranıyor ardından da 3D yazıcıdan çıkararak kullanıma hazır hale getiriliyor.

Firma sahibi Feyyaz Memiş, hayvanlara yönelik protez çalışmaları olduğunu belirterek, "Şu anda bir köpek için protez bacak yapmaktayız, daha önceden de bir kedi ayağı için, protez yapılmıştı. Bu talebe göre değişebiliyor, kişinin hangi hayvana göre protez istediği önemli. Çizimlerini yapıyoruz ya da tarayıcılarımız ile tarıyoruz, tarayıcıdan geçtikten sonra aynı ölçülerde birkaç saat içerisinde makinemizden temin edip, doktorlara verip kullanılmasını sağlayabiliyoruz. İnsanlar üzerinde de aynı şekilde oluyor, insanların protez ihtiyaçlarının hepsini karşılayabiliyoruz" dedi.

Köpekler için yapılan protez bacağının 7 saat sürdüğünü ifade eden Memiş, "Uzun yıllar dayanabilmesi için, yüksek hassasiyetli bir çalışmamız oldu. 7 saatlik bir çalışmamızın ardından eklem yerlerinden hareketli bir köpek bacak protezi yaptık. Ölçüleri değişebiliyor, bir hayvanın ve ya bir insanın ölçülerini aldıktan sonra boyutları net belirleniyor" diye konuştu.

Protez bacağın kemikten daha sağlam olduğunu söyleyen Memiş, "İstediğimiz her sağlamlığa erişebiliyoruz, çünkü bu makinalarda öyle hassas bir değer var ki içinin doluluğunu, boşluğunu, ne kadar dayanıklı istiyorsanız üretebilir. Esneklikte verilebildiği zaman kemikten bile daha sağlam olabiliyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA