PAÜ'de Türkiye'nin İlk Obezite Ve Diyabet Merkezi Kurulacak

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde, hem obezite hem diyabet hastalıklarının beraber tanı ve tedavi edileceği Obezite ve Diyabet Uygulama Araştırma ve Tanı Merkezi kurulacağı bildirildi.

PAÜ Rektörlük makamında gerçekleşen merkezin imza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ, obezitenin bu yüzyılın vebası olduğunu savunarak, nüfusun büyük çoğunluğunun bu hastalıkla mücadele ettiğini söyledi.

Kurumsal olarak hızla gelişen bilimin ışığında bu hastalıkların tanı ve tedavisine katkı sağlamak istediklerini belirten Bağ, 'Bağışlarından dolayı hastanenin yapımını üstlenen Halil İbrahim Palazca ve ailesine, Prof. Dr. Semin Fenkçi'ye ve PAÜ yönetimine teşekkür ederim. Kurulacak merkezin başta Denizli olmak üzere tüm Türkiye'ye hayırlı olmasını diliyorum.' dedi.

Merkezi yaptıracak iş adamı Halil İbrahim Palazca Denizli ve Türkiye'ye böyle bir merkez kazandırılması konusunda projeye önder olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Semin Fenkçi ise kent nüfusunun yaklaşık yüzde 20'sinin diyabet hastalığı ile mücadele ettiğine işaret ederek, şunları söyledi:

'Aynı zamanda obezitenin sadece yetişkinlerin değil artık çocuklar ve gençlerde de bu hastalığın görülme oranının hızla arttığına dikkat çekmek istiyorum. Kanser hastalıklarından sonra en çok ölüme neden olan hastalıkların başında diyabet geliyor. Gelecekte obezite ve diyabet hastalık oranları artacak. Kurulacak merkezin bu noktada çok önemli ve gerekli olacak.'

Türkiye'de ilk olarak hem obezite hem diyabet hastalıklarının beraber tanı ve tedavisinin yapılacağı merkez, Amerika'da Joslin Diyabet Merkezi'ni model alarak oluşturulacağı belirtildi.

Obezite ve Diyabet Uygulama Araştırma ve Tanı Merkezi, yaklaşık bin 500 metrekare büyüklüğünde ve 35 yatak kapasiteli olacağı ve diyabet hastalığı üzerine araştırmalar da yapılacak merkezde aynı zamanda kardiyolojiden göze diyabetin hasar verdiği organların tedavisi için çeşitli bilim adamlarının bir arada çalışma yürütecek.

Kaynak: AA