'Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Ediyor-2 Projesi'

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından yürütülen Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Ediyor-2 Projesi tamamlandı.

TR83 bölgesinde farklı hedef ve kitlelere ulaşarak düzenlenen etkinlik ve yenilikçi uygulamalar sayesinde konunun tarafları arasında kayıt dışı istihdam konusunda farkındalık oluşturulması, kurumsal alt yapının güçlendirilmesi ile kayıtlı istihdamın artırılması ve bölge ölçeğinde illerin ekonomilerine katkı sağlamak amacıyla yaklaşık bir yıl süreyle uygulanan projenin tamamlanmasının ardından Çorum'da basın toplantısı düzenlendi.

Proje Genel Koordinatörü Kübra Ceviz, basın toplantısında proje kapsamında yapılan çalışmalar ve sonuçları hakkında bilgiler verdi.

Projenin uygulandığı Samsun, Çorum, Amasya ve Tokat illerinde kayıtlı istihdamın teşvik edilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Ceviz, bu amaçla kayıt dışı çalışanlar, işçiler, işverenler, işçi sendikaları, öğrenciler ve genel sağlık sigortası kapsamındaki binlerce kişiye yönelik 4 adet farkındalık eğitimi gerçekleştirdiklerini söyledi.

İşletmelere yönelik eğitimler kapsamında 8 farklı toplantıda 167 işletme temsilcisine teşvik ve hibelerin anlatıldığını ifade eden Ceviz, 20 işletmeye toplam 400 saat işletme koçluğu eğitimi verdiklerini dile getirdi.

Etkinliklerde, 2 bin ilkokul ve 600 üniversite öğrencisine kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda bilgi verdiklerini anlatan Ceviz, 'Sendika temsilcilerine yönelik 4 ilde lobicilik ve medya iletişimi eğitimleri yapıldı. Ayrıca dört ildeki AVM'lerde düzenlenen etkinliklerle farkındalık çalışmaları sürdürüldü. Kayıt dışıyla mücadele konusunda çeşitli yarışmalar düzenlenerek, kazananlar ödüllendirildi. Bu tür çalışmalarla toplumdaki kayıt dışı bilincinin artırılması sağlandı. Bu gibi çalışmalarla kayıt dışı işsizlik oranı yüzde 30 seviyesine geriledi.' ifadelerini kullandı.

OKA Çorum Koordinatörü Özgür Yalçın da ajans olarak bölgenin gelişmesine katkı sağlamak için gerek yurt içi, gerekse yurt dışı fonların etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamaya gayret ettiklerini söyledi.

Toplantıda OKA Planlama Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı İbrahim Ekrem Şahin de, ajansın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kaynak: AA