'Karavanlı Fotoğrafçı' Deklanşöre Türkiye İçin Basıyor

Antalya'nın Kemer ilçesinde yaşayan fotoğraf sanatçısı Muhammet Dönmezer, çektiği fotoğraflarla bölge ve ülke tanıtımına destek veriyor Dönmezer: 'Turizmi ve Kemer'in tanıtımını yaparken sadece deniz kum güneşi çekmiyorum. Arkeolojisi, ekolojisi, doğasını da harmanlayarak ortaya Kemer manzarası çıkarmaya çalışıyorum' Kemer Belediye Başkanı Gül: 'Amacımız, hem Kemer'in ve turizmin yeni bir fotoğraf koleksiyonu olmasını sağlamak hem de deniz, kum ve güneşin yanında doğal ve tarihi güzellikleri de ortaya çıkarmak'

YUNUS İÇEN - Antalya'nın Kemer ilçesinde yaşayan fotoğraf sanatçısı Muhammet Dönmezer, çektiği fotoğraflarla ülke tanıtımına destek oluyor.

Yaklaşık 35 yıldır fotoğraf sanatı ile uğraşan Dönmezer, 4 yıldır kent merkezi ve 11 ilçede belediyelerle tanıtım projeleri kapsamında fotoğraf çekiyor.

Dönmezer'in Kemer Belediyesi ile ilçenin tanıtım projesi kapsamında yılın 6-7 ayı karavanıyla gezerek çektiği fotoğraflar, tanıtım kitapçıklarında yer alıyor.

Kemer'deki antik kentler, sahiller, tarihi ve turistik bölgeler, yaylalar ve Yörük kültürünün yaşatıldığı köylerin fotoğraflarını çeken Dönmezer'in kareleri, daha sonra oteller, kamu kurum ve kuruluşları ve belediye bünyesinde hazırlanan broşür, tanıtım kitapçıkları, katalog ve ilan panolarında sergileniyor.

Turizme katkı sağlamak amacıyla karavanıyla sürekli gezen Dönmezer, en iyi kareyi yakalamak için gerekirse günlerce uygun ışığı bekliyor.

Dönmezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğünde çalışmalar yürüttüğünü ve bu çalışmalara hala devam ettiğini söyledi.

Son 6-7 yıldır marka şehirler ve ilçelerin tanıtımları kapsamında fotoğraf çektiğini ifade eden Dönmezer, bu ilçelerden birinin de Kemer olduğunu kaydetti.

Kemer ve turizm için yapacağı çalışmaları bir yıl öncesinden belirlediğini anlatan Dönmezer, 'Turizmi ve Kemer'in tanıtımını yaparken sadece deniz, kum, güneşi çekmiyorum. Arkeolojisi, ekolojisi, doğasını da harmanlayarak ortaya Kemer manzarası çıkarmaya çalışıyorum. Bu projeye 4 yıl önce başladım ve devam ediyorum. Kemer'in bitmeyen güzelliklerini ortaya çıkarmaya çalışıyorum.' dedi.

- Işığı yakalayabilmek için karavan aldı

Tanıtım çalışmalarında en iyi kareyi yakalayabilmek için ışığı beklemek gerektiğine işaret eden Dönmezer, ışığı kaçırmamak için karavanla gezmeye başladığını ifade etti.

Dönmezer, 'Fotoğrafı yakalamak için iyi ışığa ihtiyaç var. Işığa en yakın yerde durmak için 24 saatim karavanda geçiyor. Ben karavanı yaşam alnından ziyade kullanım alanı olarak değerlendiriyorum. Karavanım hem evim hem otelim hem de atölyem. Bütün çalışmalarımı karavanda yapıyorum.' diye konuştu.

- Kemer Belediye Başkanı büyük destek veriyor

Antalya'nın dışında, Hatay, Muğla, Isparta ve zaman zaman İzmir'de de tanıtım için kullanılacak fotoğraf çalışmalarına katıldığını anlatan Dönmezer, şöyle konuştu:

'Dört yıl önce Kemer'i tanıtmak amacıyla Belediye Başkanı Mustafa Gül'ün yanına gittim. Konuyu aktardım. Gül, ayağa kalktı ve 'İyi fotoğrafçı olabilirsiniz. Ben sadece yurt içinde ve yurt dışında işte Kemer diyebileceğim fotoğraf istiyorum' dedi. Bundan sonra oturduk ve neler yapabileceğimizi konuştuk. Şu ana kadar iyi işler çıkardığımızı düşünüyorum. Her yıl 20'nin üzerinde ülkede ve 6 ayrı şehirde Kemer'i tanıtan fotoğraf sergileri açtım. Kemer Belediyesine ve Belediye Başkanı Mustafa Gül'e teşekkür ederim.'

Belediye Başkanı Gül ise önceleri Kemer'in tanıtım fotoğrafları konusunda büyük eksikliği olduğunu belirterek, Kemer ve turizmin daha fazla tanıtılması için fotoğraf sanatçısı Muhammet Dönmezer ile çalışmaya başladıklarını kaydetti.

- 'Amacımız Kemer ve turizmin yeni fotoğraf koleksiyonunu ortaya çıkarmak'

Dönmezer'in yaptığı çalışmalar sonucunda 400’ün üzerinde fotoğraf ortaya çıkardığını aktaran Gül, şunları ifade etti:

'Çalışmalar devam ediyor. Yurt içi ve dışındaki fuarlarda kendisini de davet ediyoruz. Fuarlarda sergiler açıyoruz. Ortaya çıkan fotoğrafları, broşürlere bastırıyoruz ve turistlere ücretsiz dağıtıyoruz. Amacımız hem Kemer'in ve turizmin yeni bir fotoğraf koleksiyonu olmasını sağlamak hem de deniz, kum ve güneşin yanında doğal ve tarihi güzellikleri de ortaya çıkarmak. Bu konuda da başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Artık Kemer'in ve bölgedeki turizmin fotoğraf stoku olduğunu biliyoruz. Hatta bir uçak firmasının tanıtım kitapçığında her ay farklı Kemer fotoğraflarını yayınlıyoruz. Dönmezer'e çalışmalarından dolayı teşekkür ederim.'
Kaynak: AA