Irak'ta İstismara Maruz Kalan Çocuklar

Kerkük'te, evlerinden olan yüzlerce çocuk sömürü ve baskıya maruz kalıyor Kerkük İl Meclisi İnsan Hakları ve Kadın ile Çocuk İşleri Komisyonu Başkanı Arif: “Pazarlarda çalışan çocuklara iş sahipleri, bazen de emniyet personeli tarafından yapılan sözlü ve fiziki saldırılarıyla ilgili sürekli ve çok sayıda ihbar alıyoruz. Kamplardaki işçi çocukların durumu gittikçe kötüye gidiyor. Çocuklar taşımacılık gibi ağır işlerde çalışmak zorunda kalıyor”

Irak’ta şiddet olaylarından dolayı göç etmek zorunda kalarak Kerkük'e sığınan yüzlerce çoğunun “sömürü ve baskıya” maruz kaldığı bildirildi.

Irak İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yayımlanan raporda, Kerkük’ün çeşitli semt pazarlarında, evlerinden ayrılan yüzlerce çocuğun çalıştığına dikkat çekilerek, “Çocuklar zorla çalıştırılmalarının ardından sömürü, şiddet ve baskıya maruz kalıyor.” ifadeleri yer aldı.

Raporda açıklamalarına yer verilen Kerkük İl Meclisi İnsan Hakları ve Kadın ile Çocuk İşleri Komisyonu Başkanı Cevan Hasan Arif, şunları kaydetti:

“Göç edenlerin sayıları yüksek olması ve hükümetin destek sunmaması yaşam şartlarının kötüleşmesine neden oldu. Pazarlarda çalışan çocuklara iş sahipleri, bazen de emniyet personeli tarafından yapılan sözlü ve fiziki saldırılarıyla ilgili sürekli ve çok sayıda ihbar alıyoruz. Kamplardaki işçi çocukların durumu gittikçe kötüye gidiyor. Çocuklar taşımacılık gibi ağır işlerde çalışmak zorunda kalıyor.”

Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesinin, çocukların ekonomik ile sosyal sömürüden korunması gerektiğini vurguladığı hatırlatıldığı raporda, çocukların ruh sağlığını etkileyecek, hayatlarını tehlikeye atacak veya doğal gelişimlerini engelleyecek işlerde çalıştırılmasının yasayla cezalandırıldığına işaret edildi.

Raporda, çocukların şiddet eylemleri, işgücü ve insan ticaretinde kullanılmamasını içeren çocuk hakları yasasının bir an önce çıkarılması için Irak parlamentosuna çağrı yapıldı.
Kaynak: AA