Çorum'a İhtisas Besi OSB'si Kurulacak

Çorum'un Alaca ilçesinde, Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulmasını öngören projenin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylandığı bildirildi.

Alaca Belediye Başkanı Muhammed Esat Eyvaz, yaptığı yazılı açıklamada, İl Özel İdaresi, Alaca Ziraat Odası, Alaca Ticaret Borsası ile Alaca Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında hazırlanan projeyle ilçedeki hayvancılık potansiyelinin artması ve buna bağlı olarak ilçeden göçün önüne geçilmesinin öngörüldüğünü belirtti.

İlçede üretilen hayvansal ürünlerin, OSB'de endüstriyel ürünlere dönüşeceğini dile getiren Eyvaz, proje için açıklamasında şunlara yer verdi:

'Alaca'da üretilen ürün Tarıma dayalı OSB'de sanayiye dönüşecek ve buradan çıktıktan sonra katma değer kazanacak. Burada 2-3-10-20 baş besi yapan insanlar işletmesini büyüterek Tarıma Dayalı OSB'ye gelecekler. Proje Alaca için göç vermemek, yerinde istihdam temini sağlamak açısından önemli bir yatırım oluyor. Proje öngörüsünde 8 bin adet büyükbaş besi hayvanı olacak.

Bakanlık bunun altyapısını hazırlayacak ve kredi kullanım imkanı sağlayacak. 200 kişilik istihdam öngörülüyor ancak sanayisi kurulduğu zaman istihdam sayısı artacaktır. Sanayi Hışır köyü ve Geven köyü mera alanına kurulacak. Ahırlar yarı açık ve kapalı olarak inşa edilecek. Burada besicilik yapan en az 50-200 baş kapasiteli 90 adet işletme sahibi ve sanayi yatırımı yapacak işletmeler olacak.'

Eyvaz, proje kapsamında karantina bölgesi, gübre bertaraf ve atık su arıtma tesisi, yem tesisi alanı, idari ve sosyal binalar, hayvan kliniği, acil kesim tesisi, yeşil alanlar, güneş enerjisi tesis alanı ve 2 adet su deposu kurulacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA