Almanya'da Eşcinsel Evliliklere Onay

Federal Meclis, eşcinsellerin evlenmesinin yolunu açtı.

BERLİN – Almanya'da eşcinsel çiftlerin resmi olarak evlenebilmelerinin yolu açıldı.

Federal Mecliste 623 milletvekilinin katıldığı oylamada, 393 milletvekili eşcinsellerin evlenebileceği yönündeki yasal düzenlemeye onay verdi. 226 milletvekili de karşı oy kullandı. 'Tarihi' olarak nitelendirilen oylamada 4 milletvekili ise çekimser kaldı.

Muhalefetteki Yeşiller Partisi, Sol Parti ve iktidarın küçük ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) eşcinsel evliliklerden yana olurken Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin milletvekillerinin büyük çoğunluğu buna karşı çıktı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Meclise yaptığı açıklamada, oylamada aynı cinsiyettekilerin evlenmelerine 'hayır' oyu kullandığını belirterek, evliliğin erkek ile kadın arasında olması gerektiğine inandığını söyledi.

Merkel, Federal Meclisteki oylamanın toplumda bir parça iç barışa ve birlikteliğe vesile olmasını diledi.

Almanya'da 2001’den bu yana eşcinsel çiftler şimdiye kadar birlikteliklerini kayıt altına aldırabiliyor, ama resmen evlenemiyordu. Eşcinseller arasındaki hayat ortaklığı ile kadın-erkek evlilikleri arasındaki en önemli fark eşcinsel çiftlerin evlat edinme haklarının olmamasıydı.

Federal Meclisin bu kararıyla Medeni Hukuk'taki ilgili madde, 'farklı veya aynı cinsiyetten olan kişilerin evlilik yapabileceği' yönünde değiştirildi. Bu yasayla aynı zamanda eşcinsel çiftlere evlat edinme hakkı da veriliyor.

Aynı cinsiyettekilerin evlenebileceğine ilişkin yasanın 3 ay sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Eşcinsel evliliğin resmi olarak kabul edilmesi ve eşcinsel çiftlerin farklı cinsiyetten olan çiftlerin yaptığı evliliklerle aynı haklara sahip olunması, SPD, Yeşiller Partisi ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) eylülde yapılacak genel seçimler için en önemli vaatleri arasında yer alıyordu.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) lideri Merkel, hafta başında katıldığı bir etkinlikte, eşcinsel çiftlerin evli olarak görülmesinin “vicdani olarak değerlendirmesi' gerektiğine işaret ederek, bu konunun Mecliste yapılacak olası oylamada grup kararı almayacağı sinyalini vermişti.

Bunun üzerine SPD, muhalefetteki partileri de yanına alarak Federal Meclisin toplandığı yasama yılının son haftasında konuyu gündeme taşıdı.

Buna Hristiyan Birlik partilerinin milletvekilleri tepki göstererek, SPD’yi koalisyon sözleşmesine sadık kalmamakla suçladı.

Bazı milletvekilleri ise eşcinsel çiftlerin birlikteliğinin anayasaya göre evlilik sayılamayacağı görüşünü paylaştı.

Kamuoyunda ise Başbakan Merkel’in seçimlerden önce önemli bir hamle yaparak muhalefetin bir 'kozunu' elinden aldığı yorumları yapıldı.
Kaynak: AA