ABD Dışişleri Bakanlığı, Yemen Raporu Yayınladı

ABD Dışişleri Bakanlığı yayınladığı Yemen raporunda hükümletin tamamında hâkimiyeti sağlayamaması sebebiyle hukuksuzlukların yaşandığı, insan kaçakçılığı, zorla çalıştırılma gibi durumların varlığına dikkat çekti.

Raporda, özellikle küçük yaştaki çocukların askere alındığı ya da özellikle kontrol noktalarında görevlendirildiğini tespit edildiği belirtildi.

Afrika boynuzundan, körfez ülkelerinde çalışma ümidiyle Yemen’e gelen yabancıların zor şartlar altında yaşadığına vurgu yapıldı. Mahalli bir sivil toplum kuruluşunun temel ihtiyaç maddelerinin temininde zorluk çeken insanların yüzde 80’inin durumlarının çok kötü olduğu kaydedildi.

Mahalli bir sivil toplum kuruluşunun Yemen’de yardıma muhtaç olanlarını yüzde 80’inin çok zor durumda kaldığına vurgu yapıldı.

Rapor’da zayıf siyasi durum sebebiyle insan kaçakçılığı ile mücadele için güvenlik tehditleri, zayıf müesseseler, sistematik rüşvet, daralan ekonomi, sınırlı toprak kontrolü, kanunun uygulanmasındaki zafiyet sebebiyle hükumetin zorluklarla karşı karşıya bulunduğu belirtildi.

Raporda uluslararası bir kuruluşun çoğu yetişkin 25 insan kaçakçılığı hadisesinin tespit ettiği belirtildi.

Kız çocuklarının özellikle Suudiler ve Birleşik Arap Emirliklerinin suistimallerini önlemek için Yemen İçişleri Bakanlığı, Yemenlilerin yabancılarla evlenmesini hükumetin onayına bağladı. Ancak hükumet görevlilerinin rüşvet karşılığı geçici evliliklere müsaade ettiği belirtildi.

Raporda İç savaşın başladığı Mart 2015’ten beri insan hakları teşkilatlarının savaşan tarafların çocuk asker kullanma veya çocukları askeri hizmette kullandıklarını rapor ettiği belirtildi. Husi milisler ve hükumet güçlerinin, diğer kabile ve militanlarının ve Arap Yarımadası Al Kaidesinin çocuklara askeri görevler verdiğinin tespit edildiği kaydedildi. Bu silahlı grupların çocuklara askeri eğitim vermelerine ve onları silahlı güç olarak kullanmalarına vurgu yapıldı. Rapor’da milletlerarası bir kuruluşun, Husilerin 10 yaş civarındaki çocuklara askeri kıyafet giydirerek çatışmalarda kullandığını tespit ettiği kaydedildi.
Kaynak: İHA