Şiddet Görüyorsanız 'Gizlemeyin' Uyarısı

Psikolog Büşra Kuzucuoğlu, şiddet mağduru her birey en kısa sürede ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına başvurarak durum ciddi bir boyuta ulaşmadan yardım talebinde bulunması gerektiğini söyledi.

Şiddet Görüyorsanız 'Gizlemeyin' Uyarısı
Psikolog Büşra Kuzucuoğlu önderliğinde farklı bakanlıklara bağlı çalışan 16 psikolog bir araya gelerek kadına yönelik şiddetle mücadele için Tokat’ta ’neler yapılıyor ve neler yapılabilir’ üzerine değerlendirmelerde bulundu. Türk Psikologlar Derneği Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi’nin Tokat’ta bir ayağını oluşturmak için ilk adımların atıldığı toplantıda kadına yönelik şiddetin önlenebilmesi adına psikologlar olarak toplumda bu konuya dikkat çekmek ve farkındalık oluşturulması üzerinde duruldu. Psikolog Kuzucuoğlu, kadınlara yönelik şiddet, erkeklerle kadınlar arasındaki eşitsizliklerin yani toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.



Kadına yönelik şiddet türleri fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddet ve kontrol etme davranışları olduğunu ifade eden Kuzucuoğlu,"Bunlara ek olarak erken ve zorla evlendirme, namus cinayetleri, intihara zorlama ve kadın ticareti de kadına yönelik şiddetin en ağır formları olarak kabul edilir. Kadına yönelik şiddet birden fazla etkenin bir araya gelmesi sonucunda ortaya çıkan karmaşık bir sorundur ve bireysel, ilişkisel, toplumsal, kültürel ve çevresel etkenlerin bir arada etki etmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kadına yönelik şiddetten sadece kadının kendisi değil, varsa çocukları da etkilenir. Çocukların şiddete tanıklıkları ya da şiddetin bir parçası haline gelmeleri şiddetin kuşaklar arası aktarımını sağlamakta ve şiddetin sürmesine yol açan önemli bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır" dedi.

Bir bireyin ruh sağlığı ve beden bütünlüğünü tehdit eden her türlü şiddet içerikli davranışın ister kadına ister başka bir bireye yönelik olsun hiçbir haklı gerekçesi olmadığını belirten Kuzucuoğlu,"Kendisinde şiddet eğilimi olduğunu gözlemleyen bireyler en yakınlarındaki şiddet uygulayan bireylerle çalışma konusunda deneyimli bir uzmana başvurmalıdırlar. Ve şiddet mağduru her birey en kısa sürede ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına başvurarak durum ciddi bir boyuta ulaşmadan yardım talebinde bulunmalıdırlar" diye konuştu.

Kaynak: İHA