Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Doğan Açıklaması

'Büyük marketler, kasapları bitiriyor. Özellikle ulusal marketlere yakın yerde olan kasaplar çok daha zor durumda' 'Kasaplardaki et fiyatı, maliyet göz önüne alındığında yüksek değil. Buna rağmen ulusal marketler birkaç lira daha ucuza et satışı yapınca vatandaşlar oraya yöneliyor'

Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, 'Büyük marketler, kasapları bitiriyor. Özellikle ulusal marketlere yakın yerde olan kasaplar çok daha zor durumda.' dedi.

Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ulusal market zincirlerinin her geçen gün artmasının mahalle bakkallarını olduğu gibi kasapları da bitirme noktasına getirdiğini söyledi.

Mahalle kasaplarının büyük marketlerle rekabet etme şansı bulunmadığını dile getiren Doğan, şöyle devam etti:

'Şehirlerin işlek yerlerinde, cadde ve sokak başlarında açılan ulusal market zincirleri, bakkal ve yerel marketleri bitme noktasına getirdi. Sadece et ve et ürünleri satan kasaplar da bu durumdan etkileniyor. Büyük marketler, her türlü gıda ve temel ihtiyaç malzemesinin satışını yapıyor. Diğer ürünlerden kar yaparken et ürünlerinde indirim yapabiliyorlar. Haliyle vatandaşlarımız market alışverişlerini yaparken indirimli olunca et ihtiyacını buradan karşılıyor. Kasapların ise et ürünlerinde maliyetine satış yapması imkansız.'

Büyük marketlerin özel kesim yapan et kombinalarıyla anlaşarak et ürünlerini tedarik ettiklerini anlatan Doğan, kasapların ise mezbahanelerde günlük kesim yaparak sattığını belirtti.

Kasapların etin kilogramını 37 ila 38, kuşbaşının ise 40 ila 42 liradan sattığına dikkati çeken Doğan, marketlerde fiyatların kendilerine göre daha düşük olabildiğini kaydetti.

'Kasaplarda et pahalı' denildiğini ancak besi maliyetleri hesaplandığında fiyatların yüksek olmadığının görülebileceğine işaret eden Doğan, şunları söyledi:

'Son dönemlerde et ve et ürünleri satışı yapan kasap arkadaşlarımızın satışları durma noktasına geldi. Büyük marketler, kasapları bitiriyor. Özellikle ulusal marketlere yakın yerde olan kasaplar çok daha zor durumda. Kasaplardaki et fiyatı, maliyet göz önüne alındığında yüksek değil. Buna rağmen ulusal marketler birkaç lira daha ucuza et satışı yapınca vatandaşlar oraya yöneliyor. Haliyle kasaplar da satış yapamaz hale geliyor.'

Kaynak: AA