İsrail İşgali Danimarka'da Müzikle Protesto Edildi

İsrail’in Filistin topraklarında 50 yıldır sürdürdüğü işgale, Kopenhag’da konserlerle tepki gösterildi.

Danimarka’da Mellemfolkeligt Samvirke adlı yardım kuruluşu tarafından ‘İşgale karşı müzik’ temasıyla düzenlenen etkinlikte İsrail’in 1967’den bu yana Filistin topraklarını işgal etmesi protesto edildi.

Başkent Kopenhag’ın Nörrebro semtindeki Blaagaards Plads meydanında gerçekleştirilen ve aralarında Shaka Loveless, İsam Bachiri ve Barbara Moleko gibi müzisyenlerinde bulunduğu 10 müzisyen, etkinlik kapsamında konserler verildi.

Outlandish adlı grubun kurucuları arasında yer alan İsam Bachiri sahnede yaptığı konuşmada işgalin 69 yıl önce başladığının unutulmaması gerektiğini söyledi.

Bachiri, Filistin’e yaptığı ziyarette gördüklerinin kalbinin ve ruhunun derinliklerine işlediğini belirtti.

Konserler arasında konuşmalar yapılırken, yardım kuruluşu Mellemfolkeligt Samvirke Genel Sekreteri Tim Whyte konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“50 yıl yeter! İsrail’in Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze’de 50 yıldır sürdürdüğü işgal çok uzun süre. Bu kadar kısa ve öz söyleyebiliriz. Gerçek açık olduğu kadar acı da: Filistin işgal altında. Nokta. Filistin yabancı bir askeri işgal gücünün kontrolü altında. Ve bu işgal 50 yıldır sürüyor.”

İsrail’in sistematik olarak Filistinlilerin haklarını ve halk olma hakkını 50 yıldır çiğnediğini vurgulayan Whyte, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’ya inşa ettiği yerleşim bölgelerinde 600 bin İsraillinin yaşadığını hatırlattı.

50 bin çocuğun okula gidebilmek için her gün ağır silahlarla donatılmış askerler tarafından korunan noktalardan geçmek zorunda kaldığını ve İsrailli askerlerin çocukları sözlü taciz ettiğinin belgelendiğini kaydeden Whyte, bu yüzden 100 bin çocuğun Filistin’de okula gitmediğini dile getirdi.

Whyte, İsrail’in sorunsuz bir şekilde yeni yerleşim bölgeleri inşa etmeye ve Filistinlilere sistematik olarak kötü muamele uygulamaya devam ettiğini aktardı.

Danimarka’daki bazı emeklilik fonlarının ve belediyelerin İsrail’in işgal ettiği bölgelerdeki yerleşim yerlerinde aktif olarak iş yapan şirketlerde yatırımları olduğuna değinen Whyte, bunun durdurulmasını istedi.

Whyte, Danimarka’nın komşusu İsveç gibi Filistin’i devlet olarak tanıması gerektiğini ifade etti.

Konuşmasının ardından AA muhabirine açıklamalarda bulunan Tim Whyte, kendi üyelerinin işgal altındaki yerleşim yerlerinde yatırımları bulunan Danimarkalı emeklilik fonlarına yazılar yazarak tepkilerini dile getirdiğini ve bunun çoğu zaman işe yaradığını ve emeklilik fonlarından bazılarının yatırımlarını geri çektiğini bildirdi.

Katılımcıların neredeyse hepsinin de Danimarkalılardan oluştuğu protesto gösterisinde Filistin'e özel yemeklerin yanı sıra işgali protesto eden tişörtler satışa sunuldu.

Filistin ile ilgili fotoğraf sergisinin de açıldığı meydanda, solcu Birlik Listesi Partisinin Sözcüsü parlamenter Pernille Skipper de sergiyi gezdi.

Meydana katılımcıların düşüncelerini yazabilecekleri bir de duvar kuruldu.

İsrail işgalinin 50’inci yılını doldurması nedeniyle gelecek hafta Danimarka parlamentosu önünde bazı partiler tarafından organize edilen bir protesto da düzenleneceği belirtildi.
Kaynak: AA