Demirci Ustasının Ramazan'da Sıcakla İmtihanı

Kars’ta kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden olan demircilik zanaatını icra eden usta, Ramazan’da hem oruç tutuyor, hem de ateşe karşı demir dövüyor.

Demirci Ustasının Ramazan'da Sıcakla İmtihanı
Kars’ta yaklaşık 40 yıldır dede, baba mesleği demircilik yapan Yavuz Poskorlu, Ramazan ayında aşırı sıcağa rağmen çalışarak oruç tuttuğunu belirtti.

Demircilik mesleğinin Kars’ta neredeyse kaybolmak üzere olduğuna dikkat çeken Poskorlu, kendi çocukları da dahil olmak üzere çalıştıracak çırak bulamadığını, kendilerinden sonra demircilik mesleğinin kaybolacağını söyledi.



“40 yıldır bu işi yapıyorum”

Ramazan’ın sıcak havaya denk geldiğini, demir döverken ateşe maruz kaldığını ifade eden Yavuz Poskorlu, “Demircilik dede, baba mesleğim. 40 yıldır bu işi yapıyorum. 7 yaşından beri, çatı işleri yapıyorum, oluk yapıyorum. Sabah saat 08.00’de geliyorum. İftara kadar çalışıyoruz. İftarımızı yapıyoruz. Tekrar geliyoruz işimize bakıyoruz” dedi.

Demircilik mesleğinin Kars’ta ölmek üzere olduğunu belirten Poskorlu, “Demircilik mesleği hemen hemen ölmek üzere, biz yaşatıyoruz. Dede, baba mesleği olduğundan dolayı bu işi de seviyoruz, yapıyoruz, elimizden geldiği kadar da ayakta tutmaya çalışıyoruz. Bizden sonra yapacak kimse yok” diye konuştu.

Kendi çocuklarının dahi baba mesleğini yapmadığını hatırlatan Yavuz Poskorlu, çocuklarının ‘baba bu bize göre değil, biz yapmıyoruz. Biz okuyacağız’ dediklerini sözlerine ekledi.

Sıcak nedeniyle kimi zaman zorlandıklarını dile getiren Poskorlu, buna rağmen oruç tuttuğunu, oruç tutmaktan mutluluk ve huzur duyduğunu ve 40 seneden bu yana demirci olduğunu, bu süreçte hep oruç tuttuğuna dikkat çekti. Poskorlu’ya bazen de en küçük yeğeni gelerek yardım ediyor.
Kaynak: İHA