Çiftçilere 'Anız Yakmayın' Uyarısı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Adana İl Müdürü Muhammed Ali Tekin, çiftçilere anız yakmamaları konusunda uyarıda bulunarak, anız yakanlara dönüm başına 42 ile 250 lira arasında para cezası uygulandığını açıkladı.

Çiftçilere 'Anız Yakmayın' Uyarısı
Çukurova’da buğday hasadınının başlamasıyla birlikte anız yangını sezonu da açıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Adana İl Müdürü Tekin, gerek hava kirliliğine gerekse toprağın büyük zarara uğramasına neden olan anız yangınına karşı çiftçileri uyardı.

Buğday hasadının ardından kalan anızın hayvancılık ve sanayi alanında değerlendirildiği için çiftçilerin yakma yoluna gitmediğini belirten Tekin, mısır ürününün hasadından sonra kalan anızın daha sert ve dayanıklı olduğu için çiftçinin yakma yoluna başvurduğunu söyledi.



"Çiftçilerimiz aslında geleceği yakıyor"

Muhammed Ali Tekin, anız yakmama konusunda çiftçileri bilinçlendirmek için çeşitli programlar düzenlediklerine değinerek şu uyarılarda bulundu:

"Bu bir eğitim işi. Zamanla bu işler çözülecek. İnşallah mücadelemiz başladı.

Anız yakan çiftçilere dönümü 42 lira civarı ile 250 lira civarı ceza var. Bunu Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğü yürütüyor. Şu an çiftçilerin bu cezaya düşmemesi ve anız yakmaması için çalışmalar sürüyor. Bu olay tabii ki bizim de kanayan yaramız. Çiftçilerimiz aslında geleceği yakıyor. Toprağı yok ediyor, fırınlıyor, içindeki canlıları yok ediyor ve her yıl topraklarımız daha çok çoraklaşarak yok olma yoluna gidiyor. Böyle giderse topraklarımız verimsizleşmeye başlayacak. Çektiğimiz ürünü tarlada büyütemeyeceğiz. Bu duruma düşmemek için, çocuklarımıza miras kalan bu toprağı geleceğe taşımak için anız yangınlarını engellememiz gerekiyor. Buradaki büyük sorumluluk çiftçilerimize düşüyor. Bu konuda anlayış bekliyoruz."
Kaynak: İHA