Batı Atıksu Arıtma Tesisi 1 Temmuz'da Faaliyete Girecek

Tekirdağ'da batı atık su arıtma tesisinin gelecek aydan itibaren faaliyete gireceği belirtildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tekirdağ'ın tüm kanalizasyonları Batı Atıksu Arıtma Tesisi'nde arıtılarak tabiatın tolerans sınırı olan, çevre bakanlığının istemiş olduğu sınırlara getirerek bahçe, tarla sulamada kullanılacağını ifade etti.

Yapımı devam eden tesislerin tamamlanmasıyla Tekirdağ'ın daha temiz bir denize sahip olacağını belirten Albayrak, şu bilgileri aktardı:

'Artık 1 Temmuz'dan itibaren Süleymanpaşa'nın atıksuları denize verilmeyecek. Tertemiz bir denize kavuşacağız. Bunun dışında sadece Süleymanpaşa değil, bütün ilçelerimizin tamamında altyapı çalışmaları tamamlanmak üzere ve biyolojik arıtmalar devreye giriyor. Böylece Büyükşehir'in tamamında temiz bir çevre hamlesi başlamış olacak.'

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürü Dr. Şafak Başa da, tesislerin tamamının devreye girmesiyle günlük 180 bin metreküp atık suyun arıtılarak denize ve doğaya deşarj edileceğini aktardı.

Alt yapı çalışmalarının Tekirdağ'a turizm potansiyeli ve ekonomik kazanım olarak geri döneceğini ifade eden Başa, 'TESKİ kuruluşundan itibaren önemli ölçüde altyapı çalışmalarına başladı ve özellikle çevre yatırımlarına da önem vermeye başladık. Bu kapsamda 137 kilometrelik Tekirdağ sahil şeridinin ve Ergene Havzasında kalan ilçelerimizin atık sularının arıtılması konusunda büyük yatırımlar yapmaktayız. Bu konuda önemli başarılara imza attık, halen de devam ediyoruz' diye konuştu.

Başa, Arıtma tesislerinin faaliyete geçmesiyle günde 180-190 bin metreküp suyun arıtılacağını dile getirerek şunları kaydetti:

'TESKİ kurulduğunda günde 5 bin metreküp suyu arıtabilecek kapasitemiz vardı ama yaptığımız yatırımlarla bu gün itibari ile 36 bin metreküp suyu arıtabilir duruma geldik. Bu yıl içerisinde devreye alacağımız tesislerle atık su arıtma kapasitemiz günde 180-190 bin metreküp seviyelerine çıkmış olacak. Bu kapsamda Hayrabolu ilçemizde, Malkara, Muratlı, Saray ilçelerinde atık su arıtma tesislerimiz devreye girdi. Yine en son olarak Çorlu ve Çerkezköy ilçelerimizde atık su arıtma tesislerimiz su almaya başladı.'

Kaynak: AA