Başkan Albayrak Açıklaması '1 Temmuz'dan İtibaren Süleymanpaşa'nın Atıksuları Denize Verilmeyecek'

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa ilçesinde yapımında sona gelinen Batı Atıksu Arıtma Tesisi’nin 1 Temmuz’da faaliyete başlayacağını ve artık Süleymanpaşa’dan denize evsel atıksu bırakılmayacağının müjdesini verdi.

Başkan Albayrak Açıklaması '1 Temmuz'dan İtibaren Süleymanpaşa'nın Atıksuları Denize Verilmeyecek'
Albayrak gazetecilere yaptığı açıklamada, tesisin ufak tefek düzenleme işleri dışında hazır hale geldiğini anlatarak, “Süleymanpaşa ilçemizde başlattığımız Batı Atıksu Arıtma Tesisi artık tamamlanmak üzere. Vermiş olduğumuz söz çerçevesinde 1 Temmuz’da artık denize pompalanan Tekirdağ’ın tüm kanalizasyonları Batı atıksu Arıtma Tesisi’nde arıtılarak tabiatın tolerans sınırı olan, çevre bakanlığının istemiş olduğu sınırlara getirerek belki bahçe, tarla sulamada kullanacağız veya denize tertemiz bir şekilde vereceğiz” dedi.

İl genelinde bütün ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerinin devreye girmesiyle Tekirdağ’ın artık temiz bir deniz ve çevreye kavuşacağını aktaran Başkan Albayrak, “Artık 1 Temmuz’dan itibaren Süleymanpaşa’nın atıksuları denize verilmeyecek. Tertemiz bir denize kavuşacağız. Bunun dışında sadece Süleymanpaşa değil, bütün ilçelerimizin tamamında altyapı çalışmaları tamamlanmak üzere ve biyolojik arıtmalar devreye giriyor. Böylece Büyükşehir’in tamamında temiz bir çevre hamlesi başlamış olacak. Ben Tekirdağlılara şimdiden müjdeler veriyorum. 1 Temmuz’dan itibaren tertemiz bir denizde yüzecekler, tertemiz bir denizden balık yiyecekler” diye konuştu.



“TESKİ yatırımları Tekirdağ’a turizm potansiyeli olarak geri dönecektir”

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürü Dr. Şafak Başa da ilde yapılan atıksu arıtma tesislerinin tamamının devreye girmesiyle günlük 180 bin metreküp atıksuyun arıtılarak denize ve doğaya deşarj edileceğini anlatarak, atıksu tesislerine yapılan yatırımların Tekirdağ’a turizm potansiyeli ve ekonomik kazanım olarak geri döneceğini belirtti.

Başa yaptığı açıklamada, Tekirdağ’ın Büyükşehir Belediyesi olduktan sonra su ve kanalizasyon işlerini yürütmek üzere TESKİ Genel Müdürlüğünün kurulduğunu hatırlatarak, “TESKİ Kuruluşundan itibaren önemli ölçüde altyapı çalışmalarına başladı ve özellikle çevre yatırımlarına da önem vermeye başladık. Bu kapsamda 137 kilometrelik Tekirdağ sahil şeridinin ve Ergene Havzası’nda kalan ilçelerimizin atık sularının arıtılması konusunda büyük yatırımlar yapmaktayız. Bu konuda önemli başarılara imza attık, halen de devam ediyoruz” dedi.

Dr. Şafak Başa, TESKİ yatırımlarının sonucunda atıksu arıtma kapasitesinin onlarca kat arttığını belirterek, “TESKİ kurulduğunda günde 5 bin metreküp suyu arıtabilecek kapasitemiz vardı ama yaptığımız yatırımlarla bu gün itibari ile 36 bin metreküp suyu arıtabilir duruma geldik. Bu yıl içerisinde devreye alacağımız tesislerle atık su arıtma kapasitemiz günde 180-190 bin metreküp seviyelerine çıkmış olacak.

Bu kapsamda Hayrabolu ilçemizde, Malkara, Muratlı, Saray ilçelerinde atık su arıtma tesislerimiz devreye girdi. Yine en son olarak Çorlu ve Çerkezköy ilçelerimizde atık su arıtma tesislerimiz su almaya başladı.

Şu ana kadar Tekirdağ’ın en büyük çevre yatırımlarından biri olan Süleymanpaşa Batı Atıksu Arıtma Tesisi inşaatı önemli ölçüde tamamlandı. İnşaatın yüzde 99’u gerçekleşti. Mekanik gerçekleşmemiz de önemli ölçüde tamamlandı, elektrik işlerimiz devam ediyor. yaklaşık bir ay içerisinde burası su alabilecek bir yapıya girecek. Çevre düzenlemelerimizde başlayacak. Bu tesisimiz de bittiğinde Süleymanpaşa ilçe merkezimizin batı tarafındaki atık suyu tamamen buraya alacağız. Terfi hattımızda şu anda çalışmalar devam ediyor. Temmuz gibi inşallah Süleymanpaşa ilçesinin atıksularını arıtılmış bir şekilde denize deşarj etmeye başlayacağız. Hemen ilçemizin doğu kısmında da, Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’nin projeleri bitti, 15 Haziran’da ihalesini yapacağız ve böylece tamamen bu bölgenin atıksu arıtma sorunu çözülmüş oluyor” diye konuştu.



“Hedefimiz Tekirdağ sahillerini cazibe merkezi haline getirmek”

Dr. Şafak Başa, atıksu arıtma tesislerinin kısa bir süre içerisinde tam kapasite ile çalışmaya başlayacağını aktararak, “Marmaraereğlisi Yeni Çiftlik Mahallemizde atıksu arıtma tesisimizi revize ettik, ileri biyolojik hale getirdik. Yine Şarköy’de bir arıtma tesisi vardı tamamlanmamıştı, onu da devreye soktuk. Şu anda Çorlu Yenice Mahallemiz Atıksu Arıtma Tesisi revizyon işlemi devam ediyor, hem kapasitesi artacak hem de ileri biyolojik hale geliyor tesis. Marmaraereğlisi ilçemizde ve Kumbağ Mahallesi’nde ileri biyolojik arıtma tesisi kurmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Projeleri bitti, iller bankasına onayı gönderdik, en kısa zamanda ihale edeceğiz. Böylece TESKİ olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Yani sınırımız olan Sultanköy’den başlayarak bütün kıyı şeridi ve Şarköy ilçemizin son köyüne kadar tamamen bütün evsel kaynaklı atıksuları arıtarak standartlara uygun bir şekilde derelere, denizlere, doğaya vermeyi düşünüyoruz. Bu konuda önemli çalışmalar yapıyoruz, bu konuda sedece Süleymanpaşa Batı Atıksu Arıtma Tesisi’nin değeri 32 milyon civarındadır. Çevre yatırımları pahalı yatırımlardır ama hedefimiz tekrar Tekirdağ’ı eski günlerine kavuşturmak, tekrar Tekirdağ sahillerini cazibe merkezi haline getirmek. Turizmi canlandırmak bunun içinde TESKİ olarak çok çalışıyoruz ve tahmin ediyorum yıl sonunda arıtma kapasitemizi 38 kat arttırarak bu konuda bir rekora imza atacağız” dedi.

Dr. Şafak Başa, atıksu arıtma kapasitesinin şehirdeki atıksuların tamamını arıtabilecek bir kapasiteye ulaşması için çalıştıklarını kaydederek şu ifadeleri kullandı:

“Kabaca biz günde içme suyu olarak 180 bin metreküp su veriyoruz arıtma kapasitemizin 180 bin metreküpe ulaştığını düşünürsek neredeyse şebekeye verdiğimiz suyun tamamı arıtacak bir kapasiteye ulaşmak için TESKİ olarak çalışıyoruz. Bütün bunların sonucu da tabii ki Tekirdağ’a turizm potansiyeli olarak geri dönecektir. Tekirdağ’da eski özlediği günlere geri dönecektir. İstanbul’da yaşayan vatandaşlar, buralarda yazlıkları var, Trakya’nın iç kesimlerinde yazlıkları var buraya denize gelmek için can atacaklar. Bütün bu yatırımlarda tabi TESKİ’nin kurulması ve Büyükşehir Belediyesinin kurulması ve bütçe imkanlarının artması bizim önümüzü açtı. Büyükşehir olmanın nimetlerini yavaş yavaş görmeye başladığımızı düşünüyorum.”
Kaynak: İHA