Venezuela Başsavcısına Yurt Dışına Çıkış Yasağı

Sosyalist Parti Milletvekili Carreno, Başsavcı Ortega Diaz hakkında anayasayı ihlal ederek muhalefet lideri gibi davrandığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu Yüksek Mahkeme, Ortega Diaz'a yurt dışına çıkış yasağı getirdi ve başsavcının banka hesaplarını dondurdu.

Venezuela'da Yüksek Mahkeme, hükümet karşıtı açıklamalarıyla gündeme gelen Başsavcı Luisa Ortega Diaz'a yurt dışına çıkış yasağı getirdi ve başsavcının banka hesaplarını dondurdu.

Yüksek Mahkemeden yapılan açıklamada, Sosyalist Parti Milletvekili Pedro Carreno'nun, Ortega Diaz hakkında anayasayı ihlal ederek muhalefet lideri gibi davrandığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğu belirtildi. Mahkeme, soruşturma sürecinde Ortega Diaz'a yurt dışına çıkış yasağı getirildiği ve başsavcının banka hesaplarının dondurulduğunu duyurdu.

Carreno, Ortega Diaz'ın anayasada geçen 'siyasetten kaçınma' sorumluluğunu yerine getirmediğini, bunun yerine 'hak savunucusu siyasi bir aktivist' gibi hareket ettiğini savundu.

Hükümete yakınlığıyla bilinen Kamu Denetçisi Tarek William Saab'a, daha önce sadece başsavcının özel yetkisi olan 'suç olaylarına ilişkin soruşturma yürütme' görevinin verilmesini eleştiren Ortega Diaz, 'Bu kararla muhtemelen insan haklarını ihlal eden birine, insan hakları ihlallerini soruşturma yetkisi veriliyor.' değerlendirmesinde bulunmuş ve bu kararı tanımayacağını açıklamıştı.

Nisan ayından bu yana hükümet karşıtı protestolara sahne olan Venezuela'da önceki gün, Aragua eyaletinin Maracay kentinde göstericiler, hükümet binalarını ateşe vermiş, aralarında eczane, süpermarket ve fırının bulunduğu 68 dükkanı yağmalamıştı.

Venezuela'da sokak gösterileri, Devlet Başkanı Nicolas Maduro liderliğindeki hükümetin kontrolünde bulunan Yüksek Mahkemenin 31 Mart'ta Ulusal Kongrenin yetkilerini aldığını açıklamasıyla başlamıştı. Göstericilerle polisler arasında son üç ayda çıkan çatışmalarda 70'ten fazla sivil hayatını kaybetmişti.

Maduro, muhalefet, aşırı sağcı radikaller ve suç çetelerinin iş birliği içinde şiddeti körüklediğini savunurken, muhalefet ölümlerden orantısız güç kullanan güvenlik kuvvetlerini ve hükümet yanlısı milisleri sorumlu tutuyor.
Kaynak: AA