KEİ Dönem Başkanlığı Türkiye'den Ukrayna'ya Devredildi

Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü 36. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı, İstanbul’da yapıldı. Toplantının sonunda düzenlenen devir teslim töreniyle Ukrayna Dışişleri Birinci Bakan Yardımcısı Vadim Pristayko, KEİ Dönem Başkanlığını Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız’dan devraldı.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü 36. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız temsil etti. Toplantıya Ukrayna, Yunanistan, Moldova, Azerbaycan, Arnavutluk, Rusya, Ermenistan, Romanya, Sırbistan, Bulgaristan, Gürcistan’dan temsilciler iştirak etti. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız ve KEİ Genel Sekreteri Michael Christides’ın gerçekleştirdiği açılış konuşmalarının ardından toplantı, basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

Toplantının sonunda düzenlenen KEİ Dönem Başkanlığı devir teslim töreniyle Ukrayna Dışişleri Birinci Bakan Yardımcısı Vadim Pristayko, KEİ Dönem Başkanlığını Bakan Yardımcısı Yıldız’dan devraldı.

“Türkiye’nin dönem başkanlığı ayrı bir anlam ve önem taşıdı”

Devir teslim töreninde konuşma yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, “Dönem başkanlıkları 6 ayda bir üye devletler arasında el değiştiriyor. Biz de 6 ay önce dönem başkanlığını Sırbistan’dan devralmıştık. Bugün Ukrayna’ya devrediyoruz. Şüphesiz her dönem başkanlığı kendi içinde önemlidir. Kendi döneminde önemlidir ve özel sorumluluklar gerektirir. Ancak Türkiye’nin dönem başkanlığı ayrı bir anlam ve önem taşıdı. Çünkü örgütün kuruluşunun 25. Yıl dönümüne denk geldi. Bu bizim için bir ayrıcalık, onur olduğu kadar aynı zamanda bir mesuliyetti” dedi.

“Sürdürülebilir kalkınma konusunu temel önceliğimiz olarak ilan ettik”

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız konuşmasının devamında, “KEİ’de dönem başkanlığını üstlenen ülkeler önceliklerini de kendileri belirliyorlar. Örgütün amaçları içinde kalmak şartıyla. Biz de hem bölgemizin hem de tüm dünyanın ortak meselesi olan bir konuya odaklandık. Birleşmiş Milletler’in 2030 hedefi olarak belirlediği sürdürülebilir kalkınma konusunu temel önceliğimiz olarak ilan ettik. Çünkü ekonomik işbirliğine dayalı bölgesel bir örgüt olan KEİ’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine giden yolda ana aktörlerden biri olduğunu düşünüyorduk” ifadelerini kullandı.

“İlk kez enerji düzenleyici kurulları yuvarlak masa toplantısına ev sahipliği yaptık”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde yapılan zirve hakkında da konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız, “Bölgemiz Dünya’nın en önemli enerji üretim ve dağıtım güzergahlarında bulunuyor. Bundan hareketle KEİ’nin kuruluşundan bu yana ilk kez enerji düzenleyici kurulları yuvarlak masa toplantısına da ev sahipliği yaptık. 22 Mayıs 2017 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz 25.yıl zirvesi dönem başkanlığımızın en önemli etkinliğiydi. Sayın Cumhurbaşkanımızın ev sahipliğinde düzenlediğimiz bu önemli zirve bu güne kadar aldığımız mesafeyi değerlendirmek, geleceğe yönelik amaç ve hedeflerimizi en üst düzeyde ortaya koymak bakımından önemli bir fırsattı. Tüm üye devletlerin mutabakatıyla kabul ettiğimiz 25 maddelik zirve bildirisi KEİ’nin 25. Kuruluş yıl dönümünün anlam ve önemiyle de çok güzel bir şekilde örtüşmüş oldu” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA