İzmir'deki FETÖ/PDY Davası

FETÖ/PDY üyesi olduğu iddia edilen sanıklar hakkında 'bazı kamu arazilerinin değerinin altında satılarak örgüte haksız kazanç sağlandığı' gerekçesiyle açılan davanın görülmesine devam edildi.

İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) mensubu bazı sanıklar hakkında 'bazı kamu arazilerinin değerinin altında satılarak örgüte haksız kazanç sağlandığı' gerekçesiyle açılan davada tanık ifadesine başvuruldu.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan 6 sanık ve avukatları katıldı.

Mahkeme başkanı, firari sanıklar kapatılan Fatih Üniversitesinin rektörü Şerif Ali Tekalan, kapatılan Şifa Üniversitesinin rektörü Mehmet Ateş ile bu üniversitenin eski yöneticilerinden Zafer Dokan'ın örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandıkları, diğer sanıkların kullanmadığının saptandığını kaydetti.

Tanık B.Y, duruşmadaki ifadesinde, Şifa Üniversitesi Hastanesinde muhasebe biriminde çalışırken bazı hastaların sahte kimlikle muayene ettirildiğine şahit olduğunu belirtti.

B.Y, bazı hastane yöneticilerinin, kapatılan Zaman gazetesine abone olması için baskı yaptığını ancak başarılı olamadıklarını savundu.

Yöneticilerin telkiniyle Bornova ve Bayraklı ilçelerindeki bazı evlerle KHK ile kapatılan bazı derneklerde sohbet toplantılarına katıldığını kaydeden B.Y, şehir dışında düzenlenen bazı sohbetlere ise personelin hastaneye ait servis araçlarıyla götürüldüğünü ileri sürdü.

Hastanedeki bazı yöneticilerin örgüte eleman kazandırmak ve burs toplamak gibi görevlerinin olduğunu dile getiren B.Y, 'Bu kişiler, cemaate yakın ve güvenilir kişilerle seçimler öncesi toplanır, hangi partiye oy verilmesi ve verilmemesi konusunda telkinlerde bulunurlardı.' dedi.

Mahkeme heyeti, sanıklar Tekalan, Ateş ve Dokan hakkında çıkartılan yakalama emrinin infazının beklenmesine, başka suçtan tutuklu bulunan eski Küçükbay Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay'ın tanık olarak dinlenilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

- İddianame

İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato tarafından yürütülen FETÖ/PDY soruşturmasında, 'bazı kamu arazilerinin değerinin altında satılarak, örgüte haksız kazanç sağlandığı' iddiaları üzerine inceleme başlatılmıştı. Bu kapsamda SGK'ya ait Buca'daki bir arazinin örgütle bağlantılı olduğu öne sürülen Şifa Üniversitesine düşük rayiç bedelle kiralandığı ve haksız kazanç elde edildiği iddiasıyla 8 Mart'ta düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 9 kişiden 5'i tutuklanmıştı.

İddianamede, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar, kapatılan Fatih Üniversitesinin rektörü Şerif Ali Tekalan, eski SGK İzmir İl Müdürü Engin Bilgili ve kapatılan Şifa Üniversitesinin rektörü Prof. Dr. Mehmet Ateş'in de aralarında bulunduğu 11 tutuksuz sanığa, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ilgili maddeleri kapsamında, 'terör örgütü üyesi olmak, görevi kötüye kullanma, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, suç işlemek amacıyla örgüt kurma' gibi suçlamalar yöneltilmişti.
Kaynak: AA