Fas'ın Kuzeyindeki Toplumsal Gerginlik

Fas'taki siyasi partiler, ülkenin kuzeyinde devam eden toplumsal gerginlikte, güvenlik güçlerinin göstericilere yönelik tutumunu kınadı.

Koalisyon ortakları olan Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD), Halk Gücü Sosyalist Birliği (UNFP), İlerleme ve Sosyalizm Partisi (PPS) ile muhalefetteki İstiklal Partisi (IP) El-Huseyme temsilcileri, bölgedeki olayları görüşmek üzere bir araya geldi.

PJD Huseyme milletvekili Nebil el-Endulusi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, UNFP, PPS ve IP Huseyme temsilcileri ile dün bir araya geldiklerini belirtti.

Endulusi, 'Bölgede düzenlenen gösterilerde güvenlik güçlerinin tutumunu ortak bir şekilde kınıyoruz. Özellikle bayramın ilk günü güvenlik güçlerinin göstericilere sert müdahalesi karşısında sessiz duramayacağımızı ifade etmek istiyoruz. Yetkililerden bu olayın sorumlularının araştırılmasını ve gerekli takibatın yapılmasını talep ediyoruz.' ifadelerini kullandı.

Öte yandan koalisyon hükümetinin ortaklarından PPS'den yapılan resmi açıklamada hükümet, bölgede yaşanan toplumsal gerginlikte sorumlu davranmaya, ülkenin istikrarı ve güvenliğinin sağlanması için daha fazla çaba sarf etmeye çağrıldı.

Ülkenin kuzeyindeki El-Huseyme kentinde bir balıkçının, geçen yıl ekim ayında polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmesinin ardından kent ve civarındaki yerleşim yerleri başta olmak üzere ülke genelinde birçok gösteri düzenlenmişti.

Bölgesel kalkınma için söz verilen projelerin hayata geçirilmediği gerekçesiyle mayıs ayında yeniden başlayan gösterilerde emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu birçok kişi yaralanmış, yüzlerce gösterici ise gözaltına alınmıştı.

Kaynak: AA