Et İthalatında Gümrük Vergilerinin Düşürülmesi

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, kesimlik hayvan ve karkas eti ile bazı tarım ürünleri ithalatında gümrük vergilerinin düşürülmesine ilişkin uygulamanın iç piyasada olumsuzluk yaratmayacağını bildirdi.

Suiçmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, uygulamanın Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu et açığını kapamaya yönelik olduğunu söyledi.

Alınan kararın yerinde olduğunu ifade eden Suiçmez, şunları kaydetti:

'Türkiye'nin canlı hayvan ve kırmızı et konusunda dış piyasaya bir ihtiyacı var. Ülke nüfusu açıdan yeterli olamıyoruz. Bugüne kadar Et ve Süt Kurumu aracılığıyla sıfır gümrükle getirip gelenleri üreticiye veriyordu. Daha sonra Et ve Süt Kurumunun ithal ettiği bazı hayvanlarda kalitesizlik anlamında şikayetler oldu. Ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız damızlığa uygun olmayan hayvanlar için böyle bir yola gitti. Bu durumun iç piyasayı düşüreceğini zannetmiyorum. Burada amaçlanan piyasayı spekülatörlere karşı koruma.'

Yıllık 300-400 bin ton net et ihtiyacı olduğunu ve bunun üretilemediğini aktaran Suiçmez, '3-5 yıl sonra ithalat yapmaya gerek duymayan bir ülke haline gelmeliyiz. Bunun geçiş noktası da aile işletmeleridir. Bakanlık hem yerli üreticiyi hem de tüketiciyi korumaya yönelik önlemler almıştır.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA