'Bayrağımızı Kürsüde Dalgalandırdığımız İçin Gururluyuz'

NASA sponsorluğunda Amerika'da düzenlenen 'CanSat Competition 2017' yarışmasının 'kritik tasarım' dalında dünya birinciliği elde eden İstanbul Teknik Üniversitesi APİS ArGe Uydu Takımı, savunma sanayisi için model üretmeyi amaçlıyor APİS Takım Lideri Menekşe: 'Bayrağımızı kürsüde dalgalandırdığımız için gururluyuz. Virginia Teknik, Prinston, Manchester Üniversitesi gibi çok önemli rakiplerimiz vardı. Onların içinden sıyrılıp başarı elde etmek bizim için çok önemliydi'

İSMAİL ÖZDEMİR - NASA sponsorluğunda Amerika'da düzenlenen 'CanSat Competition 2017' yarışmasının 'kritik tasarım' dalında dünya birinciliği elde eden İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) APİS Ar-Ge Uydu Takımı lideri Mert Menekşe, 'Bayrağımızı kürsüde dalgalandırdığımız için gururluyuz. Virginia Teknik, Prinston, Manchester Üniversitesi gibi çok önemli rakiplerimiz vardı. Onların içinden sıyrılıp başarı elde etmek bizim için çok önemliydi.' dedi.

ABD’nin Teksas eyaletinde 9-11 Haziran'da düzenlenen uzay temalı yarışmaya Corendon Airlines sponsorluğunda katılan İTÜ APİS Ar-Ge Uydu Takımı, Princeton, Manchester, Virginia Tech gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinin de yer aldığı yarışmada 'kritik tasarım'da dünya birincisi oldu. Ekip, aynı zamanda genel klasmanda dünya dördüncülüğü ile Avrupa birinciliğine ulaştı.

Takım lideri Mert Menekşe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok mutlu olduklarını, kritik tasarımda birinci, genel klasmanda dördüncü olarak ABD'deki yarışmayı tamamladıklarını ifade etti.

Menekşe, 'Bayrağımızı kürsüde dalgalandırdığımız için gururluyuz. Virginia Teknik, Prinston, Manchester Üniversitesi gibi çok önemli rakiplerimiz vardı. Onların içinden sıyrılıp başarı elde etmek bizim için çok önemliydi. Ülkemizde eğer fırsat verilirse daha nice başarılara imza atacak yetenekli arkadaşlarımız var. Bu anlamda özel sektörün sponsorluk ile destek olması başarımızı dünyaya göstermeye ve teknolojimizin gelişmesine katkı sağlayacaktır.' dedi.

Birinci oldukları 'Corendon' uydusunun, güneş enerjisiyle çalışan, katlanabilir kanatlı, canlı olarak sıcaklık, basınç, konum, yükseklik, fotoğraf ve video aktarımı yapan motorsuz bir insansız hava aracı olduğunu vurgulayan Menekşe, aracın katlanıp rokete entegre edildiğini ve 600 metrede roketten ayrılıp dairesel hareket ederek uçtuğunu ve bu verileri canlı olarak yer istasyonuna aktardığını söyledi.

Türk bayrağını Amerika'da birincilik kürsüsünde dalgalandırmanın kendilerini mutlu ettiğini vurgulayan Menekşe, 'Türk bayrağını daha nice yarışmalarda dalgalandırmak inancıyla yolumuza devam ediyoruz. Projemizi savunma sanayisine kazandırmayı çok isteriz, bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Önce konu ile alakalı makalemizi tamamlayıp, daha sonra prototip üreterek projemizi sunmayı planlıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Menekşe, okul yönetimine ve sponsorlarına teşekkür ederek, üniversitelerde bu konularda çalışma yapmak isteyen öğrencilere de şu tavsiyelerde bulundu:

'Öncelikle iyi bir ekibe sahip olmalılar. Öğrenmeye hevesli ve öğrendiklerini hayata geçirmede istekli olmalılar. Her şeyi başarabilecek potansiyele sahip olduklarını bilmeliler. Denemekten, test etmekten, risk almaktan korkmamalılar ve kahve sevseler iyi olur.'

Apis Ar-Ge Uydu Takımı, Moğolistan’da düzenlenecek 'APSCO Cansat International Competition 2017' ve 25-27 Ağustos 2017’de Ankara’da düzenlenecek 'TÜRKSAT model uydu yarışmasına' da katılacak.

- İTÜ APİS Ar-Ge Uydu Takımı hakkında

Günümüz teknolojilerini kavrayıp gelecek teknolojilere yön vermek ve Türkiye'ye teknoloji konusunda faydalı bireyler yetiştirmek adına 2015'te kurulan İTÜ APİS Ar-Ge Uydu Takımı, İTÜ bünyesinde çeşitli fakülte ve bölümlerde okuyan 26 öğrenciden oluşuyor. APİS takımı, Asya-Pasifik Uzay Ajansı İşbirliği Örgütü tarafından düzenlenen ve her üye ülkeden sadece tek bir takımın katılabildiği minyatür uydu yarışması APSCO Cansat International Competition 2016'da, TÜBİTAK tarafından Türkiye'yi temsil etmek üzere görevlendirildi ve yarışmadan dünya birinciliğiyle ayrıldı. APİS takımı ayrıca NASA’nın sponsorluğunda düzenlenen model uydu yarışması AIAA CanSat Competition 2016'da genel klasmanda Avrupa ikinciliği elde etti.
Kaynak: AA