Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş Açıklaması

'Bizim için YPG ve PYD PKK’dan farklı bir oluşum değildir. Onlara verilen her türlü askeri ve silah desteği hatta siyasi desteğin doğrudan doğruya PKK'ya verilmiş bir destek olduğunu açıkça ifade ediyoruz'

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 'Bizim için YPG ve PYD PKK’dan farklı bir oluşum değildir. Onlara verilen her türlü askeri ve silah desteği hatta siyasi desteğin doğrudan doğruya PKK’ya verilmiş bir destek olduğunu açıkça ifade ediyoruz' dedi.

Kurtulmuş, ziyaretinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Amerika'nın Suriye'de YPG ve PYD terör örgütlerini desteklemesinden dolayı Suriye'deki barışa katkı sağlamayacağını söyledi.

Amerika'nın mecburiyet dolayısıyla terör örgütlerine destek verdiğini söylediğini ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

'Bizim için YPG ve PYD PKK’dan farklı bir oluşum değildir. Onlara verilen her türlü askeri ve silah desteği hatta siyasi desteğin doğrudan doğruya PKK’ya verilmiş bir destek olduğunu açıkça ifade ediyoruz Ve bu yolun ABD tarafından da sürdürülebilir bir yol olmadığını bir kere daha ifade etmek istiyoruz.

- Yapılacak saldırı anında karşılık bulacak

Türkiye'ye karşı yapılacak en ufak saldırıya hatta en ufak bir girişime misliyle cevap vereceğiz. Silah yardımlarını tasvip etmediğimizi ifade etmek istiyorum. Kaldı ki bu zorunluluktan kaynaklanan bir durum değildir. Amerika'nın şimdiye kadar ki kararsızlığından kaynaklanan bir durumdur. Bugün kendileri de YPG /PYD seçeneğinin kendileri için stratejik bir adım olmadığını, elleri mahkum olarak böyle bir tavır içerisinde olduklarını söylüyorlar.

Ancak NATO’daki ittifaklarımız, bölgedeki terör örgütlerine karşı stratejik ittifaklarımız hepsi göz önüne alındığında Türkiye’nin PYD ve PKK konusundaki hassasiyetlerinin dikkate alınması gerektiğini bir kez daha net bir şekilde ifade diyoruz. Kaldı ki bu örgütün Afrin bölgesinden Türkiye’ye doğru açtığı her türlü taciz ateşine angajman kuraları çerçevesinde misliyle karşılık bulacaktır. Ve Türkiye kendi sınırının hemen ötesindeki terör gruplarının Türkiye’ye karşı yağmış olduğu eylemlere asla seyirci kalmayacaktır.'

- Vekalet savaşı var

Türkiye için hiçbir terör örgütünün farkı olmadığını sınırına karşı oluşacak her türlü saldırı girişiminde karşılık verecekelerini dile getiren Kurtulmuş, şöyle konuştu

'DEAŞ, PYD, YPG hangi terör örgütü olursa olsun bizim için fark etmez. Dolayısıyla oradaki terör örgütlerinin hareketliliği aynı zamanda Türkiye için ulusal güvenliğinin, kendi güvenliğinin parçası olarak görüyoruz. Her türlü tecavüze misliyle karşılık verip, önlemeye gayret ederiz. Hiçbir şekilde taviz vermeyiz. ABD’nin de bu yanlıştan bir an evvel vazgeçip orada meşru güçlerle DEAŞ'e karşı mücadeleyi kendi menfaatleri bakımından da doğru olduğunu ifade ederiz. Nihayetinde bölgede görüyoruz terör örgütleri üzerinden vekalet savaşı vermenin sonu yok. Bugün bir terör örgütü şu ülkenin desteklediği sonra terör örgütü bu kadar kontrol edilemeyen terörist grupları silahlandırıldığında ne olacak? Bunun bir adım iki adım sonrası ne olacak?

Asla Amerika'nın ulusal çıkarlarıyla da örtüşen bir durum değildir. Türkiye bu meseleyi yakından takip ediyor. Türkiye'ye karşı yapılacak en ufak saldırıya hatta en ufak bir girişime misliyle cevap vereceğiz. Silah yardımlarını tasvip etmediğimizi ifade etmek istiyorum. Kaldı ki bu zorunluluktan kaynaklanan bir durum değildir. Amerika'nın şimdiye kadar ki kararsızlığından kaynaklanan bir durumdur. Kuzey Suriye'de Suriye'nin kuzey bölgelerinde DEAŞ'ın nasıl bitirileceğine dair net bir karar alınamadığı için bir kararı ortaya koyamadıkları için meşru uluslararası güçler de DEAŞ'e karşı, teröre karşı mücadeleye bir türlü planlayamadıkları için bir adım atmışlar iki adım geri atmışlar Bu u kararsızlığın bir sonucudur zorunluluğun değil. Yanlış bir yol olduğunu Amerika'nın yetkililer de anlayacaktır.'
Kaynak: AA