ABD'den Çinli Bankaya Kuzey Kore Yaptırımı

Washington yönetimi, Kuzey Kore'nin nükleer silah faaliyetlerine destek sağladığı gerekçesiyle Çinli iki vatandaş ve iki şirket hakkında yaptırım kararı aldı Yaptırım uygulanacak Dandong Bank isimli Çinli bankanın ABD finans sistemine erişimi engellendi.

ABD Hazine Bakanlığı, Kuzey Kore'nin nükleer silah faaliyetlerine destek sağladığı gerekçesiyle Çinli iki vatandaş ve iki şirket hakkında yaptırım kararı aldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, yaptırım kararlarının Kuzey Kore'nin kitle imha silahı geliştirmeye yönelik faaliyetleriyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kurallarını ihlal etmesi nedeniyle alındığı bildirildi.

ABD'nin kara listesine eklenen 4 kişi ve kuruluşun arasında Dandong Bank isimli Çinli bankanın bulunması dikkati çekti. Açıklamada, adı geçen bankanın Kuzey Kore'nin, mevcut yaptırımlara rağmen uluslararası piyasalara erişimesine aracılık ettiği belirtildi.

Pyongyan rejiminin kitlesel silah geliştirme faaliyetlerine milyonlarca dolar transfer edilmesine imkan sağlayan bankanın, kara para aklama faaliyetlerine karıştığı da iddia edildi. Hazine Bakanlığının yaptırım kararı çevçevesinde Çinli bankanın ABD finans sistemine erişimi engellendi.

Açıklamada ayrıca, Sun Wei ve Li Hong Ri isimli Çin vatandaşlarının halihazırda yaptırım listesinde olan Kuzey Koreli şirketler adına çalıştıkları için yaptırım listesine eklendiği bildirildi.Hakkında yaptırım kararı alınan Çinli şirketin ise Dalian Global Unity Shipping isimli nakliye firması olduğu kaydedildi.

Bakanlık tarafından yaptırım listesine eklenen şahıs ve kurumların, ABD'deki mal varlıkları donduruluyor ve Amerikalıların kara listedekilerle ticari ilişki kurması yasaklanıyor.

- 'Yaptırımlarımız Çin'i hedef almıyor'

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, yaptırım kararının açıklanmasıyla eş zamanlı olarak Beyaz Saray'ın günlük basın brifingine katıldı.

Çinli Dandong Bank'ın bundan sonra Amerikan finans piyasalarına doğrudan veya dolaylı hiçbir şekilde ulaşamayacağını belirten Mnuchin, yaptırımı 'çok ciddi bir eylem' olarak niteledi.

Mnuchin, öte yandan kararın hiçbir şekilde Çin devletini hedef almadığını vurgulayarak, 'Bugünkü yaptırımlarımız Çinli kişi ve kuruluşları hedef almasına rağmen Çin hükümetiyle Kuzey Kore'nin yasa dışı faaliyetlerine karşı ortaklaşa çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Yaptırım kararımız hiçbir şekilde Çin'i hedef almıyor.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA