ABD'de Nefret Suçları İhbar Edilmiyor

ABD Adalet İstatistikleri Bürosunun raporunda, 20042015 yıllarında işlenen 250 bin nefret suçunun yarısından çoğunun, birçok nedenle polise haber edilmediği saptandı.

ABD'de işlenen nefret suçlarının yarısından çoğunun ihbar edilmediği ortaya çıktı.

ABD Adalet İstatistikleri Bürosu tarafından nefret suçlarına ilişkin hazırlanan rapor, ülkede 2004-2015 yıllarında işlenen 250 bin nefret suçunun yarısından çoğunun birçok nedenle polise haber edilmediğini ortaya koydu.

Raporda, nefret suçlarının polislere bildirilmemesinin, mağdurların konuyu önemsememesinden ve polisin kendilerine konuyla ilgili yardımcı olabileceğini düşünmemelerinden kaynaklandığına işaret edildi. Ayrıca nefret suçlarının genellikle başka yollardan çözüme kavuşturulduğu, dolayısıyla polise ihbarda bulunulmadığı belirtildi.

Rapora göre, en çok Hispanikler, daha sonra siyahiler nefret suçlarından mağdur oluyor.

Ülkede 2004-2015 yıllarında işlenen nefret suçlarında ciddi bir artış olmadığı ifade edilen raporda, ırksal ön yargıların nefret suçlarındaki rolüne dikkat çekildi. 2011-2015 yıllarında işlenen suçların neredeyse yarısının ırksal ön yargılardan kaynaklandığı vurgulandı. Raporda, bu suçların yaklaşık yüzde 35'inin nedeni, etnik köken, yaklaşık 22'sinin de cinsel eğilim olarak gösterildi.

California Devlet Üniversitesi Nefret ve Aşırıcılık Çalışmaları Merkezi Müdürü Brian Levin, yapılan çalışmanın nefret suçu ihbarının limitlerini gösterdiğini söyledi.

Birçok kişinin, maruz kaldığı nefret suçunu, şahsi veya kurumsal nedenlerle ihbar etmediğini belirten Levin, Latin kökenli bazı göçmenler için ise sınır dışı edilme korkusunun buna neden olduğunu ifade etti.

Levin, polisin nefret suçunu listelemekle ilgili sorun yaşadığına da dikkati çekerek, mağdurların bu nedenle polise güvenemediğini dile getirdi.

ABD'nin California Devlet Üniversitesi Nefret ve Köktencilik Araştırmaları Merkezinin martta yayımladığı rapora göre, 2016 yılında bir önceki yıla kıyasla başta büyük şehirler olmak üzere ABD'de nefret suçlarının önemli ölçüde arttığı belirtilmişti. Raporda, Müslümanlara karşı nefret suçu işleyen grupların sayısının, 2015 yılında 34 olduğu, 2016'da bu sayının 101'e çıktığı vurgulanmıştı.

ABD'deki nefret suçlarını günlük olarak kaydeden Güney Yoksulluk Hukuk Merkezinin (SPLC) yayımladığı raporda, ABD'de Donald Trump'ın başkan seçildiği 8 Kasım 2016 seçiminden sonraki bir haftada 300'den fazla 'nefret içerikli taciz ve tehdit' içeren olayın rapor edildiği, normalde bu rakama 5-6 ay içinde ulaşıldığı bilgisi yer aldı.
Kaynak: AA