AB'den Bireysel Emeklilik Sistemi Hazırlığı

AB Komisyonu, yeni bir Avrupalı bireysel emeklilik sistemi kurulması teklifinde bulundu.

Avrupa Birliği (AB), vatandaşların daha fazla birikim yapabilmeleri için bütün üye ülkelerde benzer ve düşük riskli bir bireysel emeklilik sistemi kurmaya hazırlanıyor.

AB Komisyonu, 'Avrupalı bireysel emeklilik sistemi' kurulması yününde düzenleme teklifini açıkladı. Buna göre, vatandaşlar kurulacak yeni bireysel emeklilik sistemine vergi ödedikleri AB üyesi ülkelerde katılabilecek. Ürünü, sigorta şirketleri, kurumların emeklilik programları, yatırım firmaları, varlık yöneticileri ve bankalar sunacak.

Zorunlu olmayacak sisteme, farklı AB üyesi ülkelerde çalışanlar, işsizler ve öğrenciler de katılabilecek. Tüm AB üyesi ülkelerde aynı özelliklere sahip olacak ürün, düşük riskli 5 farklı yapıda yatırım stratejisi seçeneği içerecek. Bireylerin daha fazla birikim yapabilmelerini amaçlayan sistem mevcut emeklilik programlarını tamamlayıcı olarak faaliyet gösterecek.

Teklifin yasalaşması için AB Konseyi, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu (AP) arasında üçlü görüşmeler yapılacak. Taraflar bir metin üzerinde uzlaşınca tüm kurumların onayının ardından teklif yürürlüğe girecek. Ardından AB üyesi bütün ülkelerin gerekli düzenlemeleri gerçekleştirmesi gerekecek.

AB Komisyonu verilerine göre, Avrupa'da 25-59 yaş aralığında 243 milyon vatandaş bulunuyor. Bunların sadece 67 milyonu yani yüzde 27’si bir bireysel emeklilik sitemine katılıyor.

AB'de 2017 yılında bireysel emeklilik ürünlerinin toplam değeri 700 milyon avro seviyesinde seyrediyor. Bu rakamın 2030 yılına kadar mevcut sitemin devamı halinde 1,4 trilyon avro olması, yeni sistemin başlatılmasıyla da 2,1 trilyon avroya ulaşması hedefleniyor.

Kaynak: AA