Sağlık Çalışanlarına Şiddet Cezasız Kalmıyor

Sağlık Bakanlığı, Bursa’da meydana gelen üç ayrı olayda sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ve hakaret suçlarını işleyenlerin cezasız kalmadığına vurgu yaparak, Bakanlığın sağlık çalışanlarına yönelik şiddet suçlarını “Beyaz Kod” sistemiyle takipte olduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, Bursa’da meydana gelen üç ayrı olayda sağlık çalışanlarına yönelik işlenen şiddet ve hakaret suçlarından dolayı suçluların cezasız kalmadığına vurgu yaptı. Sağlık Bakanlığının sağlık çalışanlarına yönelik şiddet suçlarını “Beyaz Kod” sistemi ile takipte olduğunun altı çizildi. Bursa Yıldırım’da bulunan bir aile hekimliğinde 9 Aralık 2016 tarihinde tabip Gökhan Erdem’in görevi başında olduğu sırada saldırgan Muzaffer Gürsoy’un muayene odasına girerek Erdem’e hitaben “Bana 100 TL borcunu alayım” dediği, Erdem’in de “Ne borcu” demesi üzerine, “Geçen hafta gelmiştim, ehliyet raporu vermedin. Kardeşime vermişsin. Bende gittim özelden aldım. Bana 100 TL’mi ver. Çifte standart niye uyguluyordun” diyerek hakaret ettikten sonra yanına giderek Erdem’e kafa atması sonrası açılan dava karara bağlandı. Yapılan yargılama neticesinde şiddet uygulayan Muzaffer Gürsoy, kasten yaralama suçundan 5 ay, hakaret suçundan 11 ay 20 gün hapis cezası ile cezalandırıldı.

Bursa Osmangazi’de bulunan bir aile hekimliği biriminde 30 Aralık 2015 tarihinde tabip Gizem Köse’ye şiddet uygulayan Murat Aşık’ın tehdit suçundan 600 TL para cezası, hakaret suçundan ise 1 yıl ile cezalandırılmasına karar verildi.

Bursa Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesinde 12 Eylül 2016 tarihinde meydana gelen bir başka olayda ise hasta olan annesinin durumunun kötüleşmesi üzerine hastaneye gelen Mehmet Demircan’ın uzman tabip Pelin Durmaz’a yönelik “Ben şizofren hastasıyım, benim raporum var, ceza da almam, bu hastaya bir şey olursa görürsün” şeklindeki tehditlerine ilişkin yapılan yargılama neticesinde şiddet uygulayan Mehmet Demircan’ın tehdit suçundan bin TL para cezası ile cezalandırılmasına karar verildiği ifade edildi.

“Beyaz Kod” uygulaması nedir?

Beyaz Kod, kamu ve özel tüm hastanelerdeki hasta, hasta yakını ve çalışanların başına gelebilecek hırsızlık, fiziksel saldırı ve cinsel taciz durumlarında güvenlik personelinin en hızlı biçimde durumdan haberdar edilmesi ve olay yerine yönlendirilmesini sağlamak ve olayları izlemek üzere hayata geçilen bir uygulamadır.
Kaynak: İHA