Sakarya'da 109 Yıllık Keşkek Geleneği Sürüyor

Hendek ilçesinde, bir asırdan fazladır süren toplu bayramlaşmanın ardından keşkek dağıtılması, vatandaşlar arasındaki bağları güçlendiriyor Dikmen Mahallesi Muhtarı Ayvaz: 'Bayram namazının bitiminde toplu bayramlaşma başlar. Ondan sonra okul ve mahalle binasında keşkek ikramı yapılır. Yaşlı ninelerimiz okul bahçesine gelirler, orada bayramlaşırız. Burada toplandığımız için herkesin birbirini görme imkanı oluyor'

Sakarya'nın Hendek ilçesinde, 109 yıldır toplu bayramlaşmanın ardından vatandaşlara keşkek dağıtılması geleneği sürdürülüyor.

Trabzon'un Şalpazarı ilçesinden 1908'de Dikmen Mahallesi'ne göç eden vatandaşlar, gelenek ve göreneklerini yaşatmaya özen gösteriyor.

Mahallede, 109 yıldır toplu bayramlaşmanın ardından, buğday ve etle hazırlanan keşkek vatandaşlara ikram ediliyor. Anadolu'nun sevilen yemeklerinden keşkek, her Ramazan Bayramı'nda kazanlarda pişirilerek, yaklaşık 7 bin kişiye dağıtılıyor.

Mahalle muhtarı Menderes Ayvaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelenek ve görenekleri yaşatmaya özen gösterdiklerini söyledi.

Ramazan Bayramı'nı birlik ve beraberlik içerisinde coşku içerisinde kutladıklarını dile getiren Ayvaz, imece usulü olarak toplanan paralar ile mahalleye gelen hemşehrilerine ve misafirlere keşkek ikramında bulunduklarını kaydetti.

Ayvaz, bu yıl 109'uncu kez Ramazan Bayramı'nda keşkek dağıttıklarını belirterek, bu geleneğin kendilerine atalarından kaldığını aktardı.

Bu yıl 7 bin kişilik keşkek hazırladıklarını vurgulayan Ayvaz, 'Birer ton buğday ile et kullanıyoruz. Geçen yıl yaptığımız keşkek yetmemişti, 36 kazan keşkek hazırlandı. Köy kazanlarında odun ateşi ile pişirildi ve bayram namazından sonra ikrama başlandı.' dedi.

Bayramın birinci günü yaşlı ve yatalak hastalar dışında herkesin mahalle meydanında toplandığını dile getiren Ayvaz, 'Ev ev gezme olmaz. Bayram namazının bitiminde toplu bayramlaşma başlar. Ondan sonra okul ve mahalle binasında keşkek ikramı yapılır. Yaşlı ninelerimiz okul bahçesine gelirler orada bayramlaşırız. Burada toplandığımız için herkesin birbirini görme imkanı oluyor.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA