Özbekistan'da İslam Medeniyeti Merkezi Kurulacak

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev tarafından “Özbekistan Cumhuriyeti Bakanlar Kuruluna bağlı Özbekistan’daki İslam Medeniyeti Merkezini kurulması” hakkındaki kararname imzalanandı.

Yeni kurulacak bu Merkez Özbek halkının zengin tarihi, bilimsel, manevi ve kültürel mirası üzerinde kapsamlı çalışmalar yapılacak.

Merkez tarafından İmam Buhari, İmam Tirmizi, Ebu Mansur el-Maturidi, Ebü’l-Muin en-Nesefi, Kaffal Eş-Şaşi, Abdulhalik Gocduvani, Necmeddin-i Kübra, Burhaniddin el-Marginani, Bahauddin Nakşibendi, Hoca Ahrar-ı Veli gibi büyük İslam allamelerinin, Muhammed el-Harezmi, Ahmed el-Fergani, Ebu Nasır el-Farabi, Ebu Reyhan el-Biruni, İbn-i Sina, Mahmud el-Zemahşeri, Uluğ Bey, Ali Kuşçu gibi uygarlığın gelişimine çok değerli katkılarda bulunan alim ve bilginlerin, Ali Şir Nevai ve Zahirüddin Muhammed Babür ünlü yazarlar ve şairlerin, minyatür ekolünün oluşmasında büyük etkisi olan meşhur ressam Behzat ve hüsn-i hat ustası Mahmud Müzehhib gibi ünlü sanat adamlarının hayatı ile ilgili araştırmalar yapılacak.

Merkez binasının inşası hem de donatılması Özbek asıllı Rus milyarder Alişer Usmanov tarafından finanse edileceği kararnamede özel madde ile belirtildi.
Kaynak: İHA