'Suriyelilerle Kardeşçe Bir Bayramı Daha Kutlayacağız'

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, bir bayramı daha vatanlarından uzakta Türk halkının desteğiyle kutlayacak Akçakale Belediye Başkanı Ayhan: 'Ülkesine gidemeyen Suriyelilerle kardeşçe bir bayramı daha kutlayacağız. Bizler onları onlar bizi ziyaret edecek ve inşallah güzel bir bayramı daha birlikte geçireceğiz' Suriyeli Halebi: 'Bayramları dost ülke Türkiye'de ve Türklerle kutlamaya alıştık' Suriyeli Hüseyin: 'Vatanımızdaki bayramlarda akrabalarımız ve dostlarımızla bayramlaşırdık. Türkiye'de akrabalarımız ve dostlarımız, Türk kardeşlerimiz oldu'

MÜSLÜM ETGÜ - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, bayramda vatanlarından uzak olmanın acısını Türk halkının sevgisi ve kardeşliğiyle dindiriyor.

Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaş sonrası binlerce insan hayatını kaybetti, milyonlarca insan ise başta dost ülke Türkiye olmak üzere farklı ülkelere göç etmek zorunda bırakıldı.

Türkiye'de 246 bini aşan Suriyeli, çadır kent ve konteyner kentlerde, 3 milyona yakın Suriyeli ise farklı kentlerde kendi imkanlarıyla yaşadıkları evlerinde Ramazan Bayramı'nı kutlamaya hazırlanıyor.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde yaklaşık 30 bin sığınmacının yaşadığı Süleyman Şah Konaklama Tesisi'nde kalan Suriyeliler, dini bayramları çadır kentteki Suriyeliler ve Türk kardeşleriyle kutlayarak evlerinden uzakta geçirdikleri bayramın burukluğunu sevince dönüştürmeye çalışıyor.

Suriyeli Abdullah Halebi, AA muhabirine, yaklaşık 6 yıldır süren savaş nedeniyle ülkelerinden uzakta yaşadıklarını söyledi.

Her Müslüman gibi kendilerinin de bayramı vatanlarında geçirmeyi istediklerini aktaran Halebi, şöyle konuştu:

'Gönlümüzden geçen mübarek oruç ayını evimizde geçirip bayramı kutlamak ancak bu şimdilik mümkün görünmüyor. Ülkemizde bayram namazını kıldıktan sonra ilk olarak mezarlarımızı, sonra da büyüklerimizi ziyaret ederdik. Türkiye'de olduğumuz için mezarlarımızı ziyaret edemiyoruz. Akrabalarımız ise ya öldü veya başka yerlerde görüşemiyoruz. Biz muhacir, Türkler ise ensar görevini yerine getirerek bize sahip çıkıp kucak açtı.'

Türkiye'ye ve Türklerle yaşamaya alıştıklarını ve bundan mutlu olduklarını aktaran Halebi, 'Artık Türklerin örf ve adetlerine uymaya başladık. Bayramları dost ülke Türkiye'de ve Türklerle kutlamaya alıştık. Ülkemizde savaşın bitmesini ve Esed zulmünden kurtularak bayramı evimizde geçirmeyi umut ediyoruz.' ifadelerini kullandı.

- 'Akrabalarımız sizler oldunuz'

Muhammed Hüseyin de dost ülke Türkiye'de bulunduğu 5 yılda 10 bayram geçirdiklerini dile getirdi.

Türkiye'de bayramı geçirmekten mutlu olmalarına rağmen ülkelerindeki bayramların başka olduğuna işaret eden Hüseyin, 'Vatanımızdaki bayramlarda akrabalarımız ve dostlarımızla bayramlaşırdık. Türkiye'de akrabalarımız ve dostlarımız, Türk kardeşlerimiz oldu. Bayram öncesi bazı Suriyeliler, Türkler sayesinde oluşturulan güvenli bölgelere gidip yakınlarıyla bayramı geçirme imkanı bulacaklar. Ancak bizim evimizin ve akrabalarımızın bulunduğu bölge güvenli olmadığı için gitmeye korkuyoruz.' diye konuştu.

Hüseyin, imkan bulması durumunda Suriye'ye giderek oraları görmeyi ve havasını teneffüs etmeyi hayal ettiğini sözlerine ekledi.

- Birlikte kutluyorlar

Akçakale Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan ise milyonlarca Suriyelinin başka ülkelerde yaşamak zorunda olduğunu belirterek, vatansızlığın çok kötü bir durum olduğunu söyledi.

Bayram öncesi güvenli bölgelerde akrabaları bulunan Suriyelilerin izinle ülkesine giderek bayramı geçireceğini aktaran Ayhan, şunları kaydetti:

'Türkiye'de bulunan birçok Suriyelinin ülkesinde akrabası, evi, toprağı kalmadı. Vatan aşkı çok başka bir şey. Tüm bunlara rağmen gidip ülkesini görmek isteyenler var. Ülkesine izinle gidenler akraba ve mezar ziyaretinin dışında vatan hasretini de dindirmeye çalışacak. Ülkesine gidemeyen Suriyelilerle kardeşçe bir bayramı daha kutlayacağız. Bizler onları, onlar bizi ziyaret edecek ve inşallah güzel bir bayramı daha birlikte geçireceğiz.'

Kaynak: AA