Mısır'daki Yargılamalar

OHCHR: 'Söz konusu 6 sanığın mahkemede, kendilerinden işkence yoluyla alınan beyanlarla ilgili masum olduklarını ifade etmelerine rağmen bu beyanların verilen hükümde temel kabul edilmesi endişe vericidir'.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Mısır yönetimine, bir polisi öldürme suçlamasıyla yargılanan ve idam cezasına çarptırılan 6 kişi hakkındaki hükmün infaz edilmemesi çağrısı yaptı.

OHCHR tarafından yapılan yazılı açıklamada, Mısır hükümeti, '6 kişi hakkında, uluslararası adalet kıstaslarını taşımayan yargılamanın neticesinde verilen idam cezasını infaz etmemeye' çağrıldı.

Açıklamada, 'Söz konusu 6 sanığın mahkemede, kendilerinden işkence yoluyla alınan beyanlarla ilgili masum olduklarını ifade etmelerine rağmen bu beyanların verilen hükümde temel kabul edilmesi endişe vericidir.' ifadesi kullanıldı.

OHCHR, utanç verici yargılamalar sonucu bu kişiler hakkında verilen hükmün infaz edilmesini insan hakları kanununun ihlali ve keyfi idamlar olarak değerlendirdi.

Mısır Temyiz Mahkemesi, 'bir polisin öldürülmesi ve güvenlik güçleri aleyhinde terör eylemleri çağrısı yapan hücre evi kurma' suçlamasıyla yürütülen davanın 7 Haziran'da görülen duruşmasında, haklarında idam kararı verilen 6 sanığın temyiz talebini reddederek idam hükmünü onamıştı.

El-Mansura Ceza Mahkemesi, Eylül 2015'te söz konusu davanın sanıklarından biri gıyabi 9'unu idam, biri gıyabi 14'ünü müebbet, bir sanığı ise gıyabında 10 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Savcılık sanıkları, 'Mansura kentinde 28 Şubat 2014'te bir polisin öldürülmesinin yanı sıra güvenlik güçleri aleyhinde terör eylemleri çağrısı yapan hücre evi kurma, patlayıcı ve silah bulundurmakla' suçlamıştı.

Kaynak: AA