Korsikalı Ayrılıkçılardan Macron'a Çağrı

Fransa'ya bağlı Korsika Adası'nda son dönemde yaşanan terör olaylarını üstlenen ayrılıkçı grup, Cumhurbaşkanı Macron'un önceki hükümetin uyguladığı baskıcı yöntemleri sürdürmesi durumunda harekete geçeceklerini açıkladı.

Fransa'ya bağlı Korsika Adası'nda son dönemde yaşanan terör olaylarını üstlenen ayrılıkçı grup, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, selefi François Hollande'ın uyguladığı baskıcı yöntemleri devam ettirmesi durumunda yeni eylemler yapacaklarını bildirdi.

Korsika'da yayın yapan 'Corse-Matin' gazetesine açıklamada bulunan ayrılıkçı grup üyeleri, 2016 sonundan itibaren adada meydana gelen terör eylemlerini üstlenirken, yeni yönetime gözdağı verdi.

Henüz siyasi bir amaçları olmadığını, yalnızca Korsika Adası'nın haklarını savunmayı amaçladıklarını ifade eden üç kişi, adada geçen yılın sonlarında bankalara ve kamu binalarına düzenlenen bombalı saldırıları kendilerinin yaptığını açıkladı.

Eski Cumhurbaşkanı Hollande döneminde adaya uygulanan baskı ve blokajı reddettiklerini kaydeden ayrılıkçı grup, cezaevinde bulunan ve yargılanacakları tarihi dahi bilmeyen Korsikalı gençlerin salıverilmesini talep etti.

Cumhurbaşkanı Macron'a seslenen ayrılıkçı grubun üyeleri, 'Macron da Hollande'ın yaptığı gibi baskıcı yöntemleri uygular, tutamayacağı sözler verir ve Korsika Parlamentosu konusunda vaatte bulunmazsa biz harekete geçeceğiz.' ifadelerini kullandı.

Grup ayrıca tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Barış ortamının, 2014 yazından bu yana hasar gördüğüne değinen grup, geçen yıl şubatta oynanan ve olayların çıktığı Reims-Bastia futbol maçının bardağı taşıran son damla olduğunu kaydetti.

Geçen hafta yapılan genel seçimlerde adadan Ulusal Meclise seçilen 3 ayrılıkçı milletvekilini desteklediklerini açıklayan grup, 'Hareketimiz kesinlikle bu milletvekillerinin çalışmalarını engelleme amacını gütmüyor. Hedefimiz ayrılıkçı çoğunluğa destek vermektir.' ifadelerini kullandı.

Akdeniz'de Fransa'ya bağlı bir ada olan 330 bin nüfuslu Korsika'da 1960'larda başlayan ayrılıkçı hareket içinde çok sayıdaki grubun birleşmesi sonucunda doğan Korsika Ulusal Kurtuluş Cephesi, bugün halen adanın bağımsızlığı için mücadele ediyor.

Kaynak: AA