Gümrük Ve Ticaret Bakanı Tüfenkci Açıklaması

'Sanayicimizin, esnafımızın, tüccarımızın haklı olarak bankalardan beklentileri var ancak kendi aralarındaki alışverişlerde uyguladıkları faiz oranları da yüksek' 'Gümrüklerdeki işlemlerin koordinesi tek elden yürütülecek' 'Türkiye daha önce uyuşturucuda transit ülke iken artık mal satılan hedef ülke konumuna gelmiş durumda' 'Suriye'ye geçen sığınmacı sayısı toplamda 250 bini aştı'.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Başbakan Binali Yıldırım'ın bankalara makul faiz oranı belirlemeleri noktasında çağrı yaptığını anımsatarak, 'Sanayicimizin, esnafımızın, tüccarımızın haklı olarak bankalardan beklentileri var ancak kendi aralarındaki alışverişlerde uyguladıkları faiz oranları da yüksek. Onları düşürmeleri gerekiyor.' dedi.

Tüfenkci, Hacıbaba Restoran'da basın mensuplarıyla iftarda bir araya geldi.

Türkiye'nin, en hızlı büyüyen 4. ekonomi olduğunu dile getiren Tüfenkci, doların en düşük seviyeye gerilediğini, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş için yapılan halk oylamasından bu yana Türk lirasının hızlı şekilde değer kazandığını ve bu yönüyle diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimleri arasında olumlu olarak ayrıştığını ifade etti.

Dış ti̇careti̇n toparlandığına ve i̇hracatın büyümeyi̇ desteklediğine dikkati çeken Tüfenkci, küresel ihracatın yüzde 3,3 azaldığı 2016'da sadece yüzde 0,9 azalan ihracatın, 2017'de canladığını kaydetti.

Tüfenkci, mayısta yüzde 9,5 artan ihracatın, yılın ilk beş ayı itibarıyla yüzde 8,9 artış gösterdiğini, son 1 yılda ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,7 artışla 147,7 milyar dolar, ithalatın ise yüzde 4,4 artışla 207,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği bilgisini verdi.

Tüm iş dünyası örgütlerinin de katkısıyla istihdam seferberliği başlattıklarını belirten Tüfenkci, mart ayına bakıldığında 500 bin kişilik istihdam artışı sağlandığını ve bu rakamın artacağını söyledi.

Cazibe Merkezleri Projesi'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ciddi heyecan oluşturduğunu dile getiren Tüfenkci, 'Bayramdan sonra hangi firmalara öncelik tanınacağı açıklanacak. Özellikle oradaki yatırım ikliminden Türkiye'nin tamamı etkilenecek. Orada talep edilen makineler Ankara'da, Gaziantep'te, Kayseri'de, İstanbul'da üretilecek. İnşaatla ilgili malzemeler bu bölgelerden gönderilecek. Türkiye ekonomisine hareketlilik ve yukarı yönlü büyümeye olumlu katkı sunacak. Cazibe Merkezleri, terörle mücadelenin ekonomik boyutunun da öne çıkarılması ve oradaki gençlerimizin istihdamının sağlanması açısından önem arz eden bir proje.' diye konuştu.

- Yurt içi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi̇ Çalışması

Tüfenkci, gıda fiyatlarının düşürülmesi amacıyla Gıda Komitesinde önemli çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, kısa vadede gümrük vergi oranlarının yeniden ele alınması, sebze ve meyvede sera ürünlerine ilişkin ihracat teşviklerinin yeniden değerlendirilmesi ve ekmek fiyatlarının belirlenmesinde yeni bir yöntemin oluşturulması, yasa dışı stoklama faaliyetlerinin denetlenmesi üzerine çalıştıklarını aktardı.

Bakanlık olarak 'yurt i̇çi̇ tasarrufların artırılması ve i̇srafın önlenmesi̇' kapsamında bir rapor hazırladıklarını bildiren Tüfenkci, bu kapsamda tasarruf bilincini oluşturmayı ve tasarrufa yönelik yeni politikaların belirlenmesini amaçladıklarını ifade etti.

Tüfenkci, tanıtımı yakında gerçekleştirilecek olan raporun, Türkiye genelinde israfın boyutlarını ve israfın yoğun olarak gerçekleştiği tüketim alanlarını ortaya koymak açısından önemli veriler içerdiği bilgisini verdi.

- 'Gümrük işlemleri tek noktada toplanacak'

Gümrüklerdeki işlemlerin koordinesinin tek elden yürütülmesi gerektiğine işaret eden Tüfenkci, şunları kaydetti:

'19 bakanlıkla paydaş çalışmamız gereken bir alan var. Sayın Başbakan'ımız, gümrüklerdeki işlemlerin tek noktada toplanması noktasında talimat verdi. Gümrük işlemlerinin laboratuvar boyutu da var. Bu laboratuvarları da tekleştirmek istiyoruz. Bir kumaş ithal ediyorsunuz, her bakanlığın personeli ayrı bir numune alıyor. Gümrükler 7/24 çalışıyor ancak diğer bakanlıkların mesaisi 17.00'de bitiyor. İhracatçımız ve ithalatçımız ertesi günü beklemek zorunda kalıyor. Bu algıyı düzeltmek adına bu çalışmayı tek elde toplamak istiyoruz. Önümüzdeki aylarda inşallah bunu gerçekleştirmiş olacağız.'

Tüfenkci, gümrükler kapılarında son teknolojiyi kullandıklarına işaret ederek, 'Kağıdı kaldırmak ve otomayona geçmek istiyoruz. Güçlü bir bilişim altyapımız var. Tüm işlemleri kağıtsız ortamda yapmak istiyoruz. 1 saat kazandırırsak bunun toplam ticarete faydası yüzde 1'e tekabül ediyor.' dedi.

- Kaçakçılık verileri

Uyuşturucu ile mücadele kapsamında Gümrük Muhafaza ekiplerince 2016'da önceki yıla oranla yüzde 30 artışla 3 ton 426 kilogram uyuşturucu ele geçirildiğini vurgulayan Tüfenkci, şöyle devam etti:

'20 Haziran 2017 itibarıyla ele geçirilen uyuşturucu miktarı 17 ton 789 kilograma yükseldi. Yakalama kabiliyetlerimizin yükseldiğini görüyoruz ancak Türkiye daha önce uyuşturucuda transit ülke iken artık mal satılan hedef ülke konumuna gelmiş durumda. Kaçak sigara ile mücadelede de ciddi mesafe katettik. 2014'te yüzde 21 seviyesine kadar çıkan kaçak sigara oranı, 2016 sonunda yüzde 7,5 seviyesine geriledi. Sınırlara yapılan duvarların etkisi, denetimlerin etkinliğinin arttırılması ve terör örgütlerinin etkinliğinin azalması bu alanda etkili oldu. Yılın ilk 6 ayında 49,5 milyon lira değerinde kaçak sigara ele geçirildi.17,5 milyon lira değerinde elektronik eşya, 102 milyon lira değerinde gıda maddesi, 42 milyon lira değerinde tekstil eşyası yakalandı. Toplamda 1 milyar 136 milyon lira değerinde kaçakçılık olayı ortaya çıkarıldı.'

Tüfenkci, Türkiye'de toplanan vergilerin yaklaşık yüzde 20'sinin gümrüklerden toplandığını belirterek, bakanlık olarak gümrük vergisi kaçağının önlenmesi konusunda önemli rol üstlendiklerini söyledi.

- Katar'a ihracat 3 kat arttı

Katar ile dış ticaret hacmine ilişkin de bilgi veren Tüfenkci, 5-21 Haziran tarihlerinde Katar'a yapılan ihracatın yaklaşık 3 kat artışla 32,5 milyon dolara yükseldiğini ve ihraç kalemleri içinde gıda sektörünün payının 12,5 milyon dolar düzeyinde olduğunu dile getirdi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın bankalara makul bir faiz oranı belirlemeleri noktasında yaptığı çağrıyı anımsatan Tüfenkci, 'Tacirlerimiz de kendi aralarındaki satışlarda faiz oranlarını düşürmeli. Sanayicimizin, esnafımızın, tüccarımızın haklı olarak bankalardan beklentileri var ancak kendi aralarındaki alışverişlerde uyguladıkları faiz oranları da yüksek. Onları düşürmeleri gerekiyor.' ifadesini kullandı.

- İhracatçıya 900 litre ÖTV'siz yakıt

Bakan Tüfenkci, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) olmaksızın yakıt veren gümrük kapılarının sayısını artırmaya yönelik Bakanlar Kurulu Kararının yakın zamanda çıkmasını beklediklerini belirterek, 'Maliye Bakanlığımız bu noktada çalışmalarını bitirdi. ÖTV’siz akaryakıtta 550 litre olan muafiyetin ihracatta 900 litreye çıkarılması konusunda bir ön kabülümüz var. İthalatta muafiyet oranı ise aynı şekilde korunuyor. ' diye konuştu.

- Suriye'ye geçen sığınmacı sayısı 250 bini aştı

Ramazan Bayramı dolayısıyla gümrük kapılarından Suriye'ye geçen sığınmacılara yönelik gerekli tüm tedbirleri aldıklarını belirten Tüfenkci, 'Suriye'ye geçen sığınmacı sayısı şu an itibarıyla toplamda 250 bini aştı. Temmuz'a kadar geçişler devam eder. Orada güvenli bölgeler oluşturuldu. Yoğun bir geçiş talebi var. Kapılarımızda yığılmalar var. Geçişlerin güvenlik boyutunu da dikkate alarak işlemleri hızlandırıyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA