Erzurum'da Eski İcra Müdür Yardımcısı Hakkındaki FETÖ Davası

FETÖ içerisinde istihbarat ağı olarak adlandırılan '5A' grubunda yer aldığı öne sürülen ve ByLock kullanıcısı olduğu belirlenen eski icra müdür yardımcısı Veysi Sayar'ın yargılanmasına devam edildi Sanık Sayar: 'Halit kod adlı Hakan Bircan, adliyede 5A grubu olarak tabir edilen, gizli ve istihbarat toplayan özel bir birime girmemi istedi ve beni bu gruba aldı. Neleri, nasıl yapmamız ve kimler hakkında nasıl bilgi toplamamız gerektiğini anlattı' 'Tek gün olarak sohbete giderken bu görev sebebiyle haftada 2 kez toplantılara gitmeye başladım. Bu grubun sorumlusu Erkan kod adlı Ramazan Yurt'tu. Sürekli olarak adliyedeki kişiler hakkında özel veya görevsel bilgi vermemizi istiyordu'

Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında hakkında dava açılan, örgüt içerisinde istihbarat ağı olarak adlandırılan '5A' grubunda olduğu öne sürülen eski icra müdür yardımcısı Veysi Sayar'ın yargılanmasına devam edildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık avukatları katıldı. Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutuklu bulunan sanık Veysi Sayar ile Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlantı kuruldu.

Sanık Sayar, savunmasında, Antalya'da 2009'da memuriyete başladığını belirtti.

Hastanede çalışan Hasan isimli kişiyle tanışıp arkadaşlık kurduktan sonra daveti üzerine toplantılara gitmeye başladığını anlatan Sayar, toplantılarda Kur'an-ı Kerim dinlendiğini, dini sohbetler yapıldığını ve Fetullah Gülen'e ait kitapların okutulup görüntülerinin izletildiğini anlattı.

Sayar, 'Toplantılarda himmet adı altında para toplanıyor, kurban yardımı yapılması yönünde tavsiye ve isteklerde bulunuyorlardı. Evlilerden yüzde 5, bekarlardan yüzde 10 oranında maaşını himmet olarak vermesi talep ediliyordu.' dedi.

Askere gittikten sonra dönüşünde yabancı dil bildiği için bakanlıklarda çalışmaya başladığını dile getiren Sayar, şöyle devam etti:

'Hepimiz aynı birimde çalışıyorduk. Ayrıca Zafer, ciddi derecede tedbir almamızı, namaz kılmamamızı sürekli öğütlüyordu. Hatta imam hatipli olduğu için bu konuda kendisiyle ters düşüyorduk. Zafer'den sonra da aynı görevi yine bakanlıkta çalışan Ali Yücesar üstlenerek devam ettirdi. Zafer ile ters düşünce icra müdürlüğünü kazandıktan sonra bana referans olamayacağını söyledi. Fakat benimle bağlantıyı da kesmedi. Erzurum'da göreve başlayınca bana bir telefon vererek Enes veya Mustafa isimli bir kişiyle görüşmemi sağladı. Bu kişiyle görüştüğümde beni zannedersem infaz koruma memurlarının bulunduğu bir eve yerleştirdi.'

- 'Cover Me ve Line isimli programları da kullandırdılar'

Halit kod adlı Hakan Bircan ile tanıştığını ifade eden Sayar, bu kişinin kendisiyle 2 saat süren mülakat yaptığını ve başka bir sohbet grubuna dahil ettiğini söyledi.

Sayar, grupta Ahmet Acer, Alpay Yılmaz, Muhammet Akçelik, Adem Yıldırım, Ercan ile Enes veya Mustafa isimli kişilerin daha olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

'Halit 2013'te benimle görüşerek adliyede 5A grubu olarak tabir edilen, gizli ve istihbarat toplayan özel bir birime girmemi istedi ve beni bu gruba aldı. Neleri, nasıl yapmamız ve kimler hakkında nasıl bilgi toplamamız gerektiğini anlattı. Tek gün olarak sohbete giderken bu görev sebebiyle haftada iki kez toplantılara gitmeye başladım. Bu grubun sorumlusu Erkan kod adlı Ramazan Yurt'tu. Sürekli olarak adliyedeki kişiler hakkında özel veya görevsel bilgi vermemizi istiyordu. Bense İcra Müdürlüğünde çalıştığım ve yeni başladığım için bilgi veremiyordum. Çok gittiğim için bir süre sonra gelemeyeceğimi söylememe rağmen Halit kod isimli kişi artık gizli bir gruba dahil olduğumu, çıkamayacağını özellikle söyledi. Hiçbir şey bilmediğim gibi gelip gidiyordum. Bu sırada 17-25 Aralık oldu ve 2 ay toplantılar yapılmadı.'

Sayar, 17-25 Aralık'tan sonra toplantıların siyaset ve seçim odaklı olmaya başladığına dikkati çekerek, sürekli AK Parti aleyhine bir hareket içerisinde işlem yapılması ve davranılmasının öğütlendiğini aktardı.

Özellikle 2014 yerel seçimlerinde bir şekilde görev almalarının istenildiğine işaret eden Sayar, 'İsmail kod adlı Yılmaz Barol, beni tekrar 5A grubuna almak istedi. Israrla istemeyince başka bir gruba dahil etti ve normal sohbet toplantılarına devam ettim. Bu grupta İsmail ve Erkan isimli kişiler özellikle bir program üzerinden görüşmemizi söylediler ve ByLock programını yüklediler.' şeklinde konuştu.

Sayar, savunmasına şöyle sürdürdü:

'Kıbrıs'ta üniversite okumaya gidince 2015'te tüm bağlarım koptu. 5A grubuna dahil olan kişilerde İlimdar Avcı da vardı. 2013'te 'Cover Me' ve 'Line' isimli programları da kısa bir süre bize kullandırdılar. Bank Asyayı kurtarmak için para yatırma konusunda ısrarla istekte bulunmalarına rağmen buna riayet etmedim. Seçimler sırasında sürekli yüksek seçmen olan bölgelere gidip oralarda kontrol etme imkanına sahip olmamızı istiyorlardı, fakat buna da rıza göstermedim. ByLock'tan görüştüğüm kişiler sadece İsmail ve İlimdar isimli kişilerdir. Ayrıca bu süreçte herkesin tanıdığı ve üst düzey birisi olduğunu söylediği kod ismi Barış olan Savaş Göksu ile tanıştım. 5A'lardan sorumlu Ramazan Yurt'un ismi üzerindeki kişileri bilmiyorum. İl adliye yapısından sorumlu bildiğim kadarıyla ilk olarak Halit'ti, sonra da Osman Mumcu. Onların kime bağlı olduğunu bilmiyorum. Toplanan himmetlerin kimlere gittiğini bilmiyorum.'

Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

İddianamede, sanık Sayar hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Kaynak: AA