Ekonomi Bakanı Zeybekci Brüksel'de

Zeybekci: '(Gümrük Birliği'nin güncelleştirilmesi) Bu yazı verimli geçirmek konusunda karar aldık. O konuda mutabık olduk. Sonbaharda inşallah olumlu sonucu almayı hedefliyoruz' 'Sonbaharda da muhtemelen Sayın Malmström (AB Komisyonu'nun Ticaretten Sorumlu üyesi) ile Türkiye'de açıklama veya ilk başlangıç vuruşunu yapma konusunda mutabık kaldık' 'Sonlandırma anlamında 2018 önemli. Bütün gayretimiz, 2018'de sonlandırma yönünde olmalı. Tabii ki uygulamanın da, 2019'da başlaması teknik olarak eklenebilir' '(booking.com ile görüşme) Türkiye'de yaşanan sorunun ortadan kaldırılması yönünde kendilerine bazı önerilerimiz oldu, tavsiyemiz oldu. Kendileri bizim bu önerilerimizi aldılar, değerlendireceklerini ve tekrar bu konuyla ilgili bize döneceklerini söylediler'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Avrupa Birliği (AB) ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesi sürecinde sonbaharda olumlu sonuç almayı hedeflediklerini ifade ederek, ilgili AB yetkilisi ile Türkiye'de başlangıç vuruşunu yapma konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

Zeybekci, Brüksel temasları kapsamında önce Belçika'nın Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Pieter de Crem, ardından da AB Komisyonu'nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström ile bir araya geldi.

Temasları hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunan Zeybekci, Crem ile yaptığı görüşmede Türkiye ile Belçika arasındaki ticari ilişkileri değerlendirdiklerini belirtti. Şu anda 5 milyar dolar civarında olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılmasının yöntemlerini aradıklarını dile getiren Zeybekci, 'Sonbaharda Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu Toplantısı'nın Türkiye'de yapılması konusunda mutabık kaldık. Türk Eximbank ile Belçika'nın Eximbank'ı arasındaki ticari anlaşmanın, iki ülke şirketlerinin ortaklıkları için bir destek mekanizması oluşturması konusunu konuştuk.' dedi.

Görüşmede Belçika'nın Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusundaki tam desteğinin bir kez daha teyit edildiğini bildiren Zeybekci, 'Genel itibarıyla iki ülke arasındaki ticari ilişkiler, ekonomik ilişkiler ve genel ekonomi konularını, fırsatları, üçüncü ülkelerdeki iş birliği konularını da konuştuk.' ifadesini kullandı.

- 'Sonbaharda olumlu sonucu almayı hedefliyoruz'

AB Komisyonu Üyesi Malmström ile yaptığı görüşmenin son derece olumlu geçtiğini belirten Zeybekci, Gümrük Birliği'nin güncelleştirilmesi ile ilgili takvimi bir kez daha gözden geçirdiklerini açıkladı.

Şu anda gerek AB Konseyi'ndeki gerekse de Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) gelişmeleri değerlendirdiklerini belirten Zeybekci, bazı ülkelerle olan gelişmeleri de tek tek ele aldıklarını söyledi.

Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ile ilgili sürecin herhangi bir negatif durumla karşı karşıya kalmadığı konusunda karşılıklı teyitlerin verildiğini kaydeden Zeybekci, 'Bu yazı verimli geçirmek konusunda karar aldık. O konuda mutabık olduk. Sonbaharda inşallah olumlu sonucu almayı hedefliyoruz, ümit ediyoruz. Sonbaharda da muhtemelen Sayın Malmström ile Türkiye'de açıklama veya ilk başlangıç vuruşunu yapma konusunda mutabık kaldık. Gayet olumluydu, gayet pozitif bir görüşmeydi.' ifadelerini kullandı.

Gün içinde AB Komisyonu'nun İstihdam, Büyüme, Yatırım ve Rekabetçilikten Sorumlu Üyesi Jyrki Katainen ile bir araya geleceğine dikkat çeken Zeybekci, bu görüşmede yine Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusunun yanı sıra Türkiye ile AB arasındaki genel ekonomi konularını da değerlendireceklerini söyledi.

- 'Bütün gayretimiz, 2018'de sonlandırma yönünde olmalı'

Zeybekci, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi takvimi ile ilgili bir soru üzerine yaz sonu için olumlu beklentilerini olduğunu kaydetti. Zeybekci 'Yazın hemen arkasında bu yetki alınırsa eylül veya ekim potansiyel günler olarak görülebilir. Ama önemli değil artık. Ben bu sonbaharda konunun tamamlanacağını ve sonuç alacağımızı ümit ediyorum. Sonlandırma anlamında 2018 önemli tabii. Bütün gayretimiz, 2018'de sonlandırma yönünde olmalı. Tabii ki uygulamanın da 2019'da başlaması teknik olarak eklenebilir.' diye konuştu.

- Booking.com ile bir görüşme

Bakan Zeybekci, Brüksel'e gelişinden önce dün akşam İstanbul'da booking.com ile bir görüşme gerçekleştirdiğini belirterek, 'Türkiye'de yaşanan sorunun ortadan kaldırılması yönünde kendilerine bazı önerilerimiz oldu, tavsiyemiz oldu. Kendileri bizim bu önerilerimizi aldılar, değerlendireceklerini ve tekrar bu konuyla ilgili olarak bize döneceklerini söylediler.' şeklinde konuştu.

Görüşme için ne olumlu ne de olumsuz diyemeyeceğini ifade eden Zeybekci, 'Bu sorunun çözülmesi için elimizden gelen gayreti Hükümet olarak gösteriyoruz. Çünkü booking.com önemli bir organizasyon. Türk turizmi için de önemli. Ama beklentilerimizi de çok üst seviyede tutmamak lazım.' değerlendirmesini yaptı.

Zeybekci, gazetecilere açıklamasının ardından AB Komisyonu'nun İstihdam, Büyüme, Yatırım ve Rekabetçilikten Sorumlu Üyesi Jyrki Katainen ile bir araya geldi.
Kaynak: AA