Bayramda Gıda Tüketimine Dikkat

Uzman Diyetisyen Banu Topalakçı Salman, uzun saatler tutulan orucun ardından gelen Ramazan Bayramı’nda tüketilen gıdalara dikkat edilmesi gerektiği kadar fiziksel aktivitenin de artırılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Uzman Diyetisyen Banu Topalakçı Salman, Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmanın normale dönebilmesi, vücut ağırlığının dengede tutulabilmesi için bayramdan sonra yeterli ve dengeli beslenme, öğün atlamama, bol su içme gibi sağlıklı beslenme ilkelerine uymanın yanı sıra düzenli fiziksel aktivite yapmaya da özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Ramazan Bayramı’nın vazgeçilmezi olan şekerli yiyecek tüketiminin uygun bir fiziksel aktivite programlarıyla desteklenmesi gerektiğini hatırlatan Salman, “Ramazan ayı boyunca beslenme düzeni ile birlikte bireylerin fiziksel aktivite düzenleri de değişiyor. Oruç tutan bireyler, fazla enerji harcamamak ve iftar vaktinden önce acıkmamak için daha önce uyguladıkları egzersiz programlarını bırakıyorlar. Bu durum ise gereğinden fazla beslenen ancak hareketsiz kalan bireylerde kilo artışına neden olabiliyor” dedi.

Fiziksel aktivite programlarının bayram sonrasında yavaş yavaş artırılmasının önemine değinen Salman, “Fiziksel aktiviteye bir anda başlamak yerine egzersizleri yavaş yavaş artırmak gerekiyor. Egzersiz yapmak için imkan olmadığı düşünüldüğünde gün içindeki mecburi hareketler egzersize dönüştürülebilir. Özel araç yerine toplu taşıma araçlarını tercih etmek ve varacağınız duraktan 1-2 durak önce inmek, masa başı otururken her iki saatte bir kol ve bacak hareketleri yapmak, daha çok merdiven kullanmak etkili yöntemler olabilir. Hızlı ve tempolu yürüme de fiziksel aktivite için iyi bir seçenek” dedi.



Bayramda aşırı gıda tüketimine dikkat edilmeli

Ramazan ayında uzun süreli açlık nedeniyle metabolizmanın yavaşladığını ifade eden Salman, Ramazan Bayramı’nda aşırı tüketilen gıdaların vücudu yorduğunu söyledi.

Hamurlu, yağlı yemekler ve şerbetli tatlılar yerine, hafif yemekler ve sütlü tatlıların tercih edilebileceğini kaydeden Salman, “Vücudu yormadan, metabolizmanın normal tüketime alışması beklenmeli. Bu süreci bol su tüketimi, dengeli beslenme ve olmazsa olmaz fiziksel aktiviteyle kısaltabilirsiniz” diye konuştu.

Kaynak: İHA