Yapılacak Yeni Köy Evleri İçin Kriterler Getirildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kırsal alanlardaki yöresel mimari değerlerin korunması için kriterler getirdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kocaeli'de kırsal alanların fazla olduğunu belirterek, bu alanların vatandaşların kalabalık şehir ortamından uzaklaşmak istediklerinde gidecekleri yerleri oluşturduğuna dikkat çekti.

Köylerde hızla artan yapılaşmaya kriterler getirmek gerektiğine değinen Özak, 'Bu kriterler ile artık köylerde kimlikli yapıların önü açılacak, yapılar daha estetik hale gelecek. Bununla ilgili dış cephe kararları meclisimizde onaylandı. Yöresel köy evlerimizin bütün güzellikleri yeni yapılarda hayat bulacak.' ifadelerini kullandı.

Özak, belediye tarafından kırsal alanlara yapılan projeler sayesinde bu alanlarda yerleşimin arttığını belirterek, bu artıştan dolayı köylerin betonlaşmasını önlemek ve kültürel mirası korumak için çalışmaları sürdürdüklerini dile getirdi.

Özak, şöyle konuştu:

'Bu çalışmalarda 243 köyde yaklaşık bin yöresel köy evinin cephe özellikleri incelenerek ortak özellikleri belirlendi. Bu düzenlemeden mevcut yapılar muaf tutulup, yeni inşaat ruhsatı alacak yapılar için belirlenen dış cephe kriterlerine uyulması zorunlu hale getirildi. Başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu'nun 'Kocaeli'de köylerimiz Avrupa köylerinden daha güzel olacak' hedefi doğrultusunda başlatılan çalışma neticelenmiş ve meclisimizde onaylanmıştır.'

Kaynak: AA