Sakarya'da FETÖ/PDY Davası

Haklarında, 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan dava açılan, aralarında meslekten ihraç edilen doktor, diş hekimi, eczacı, hemşire ve sağlık teknisyeninin de bulunduğu 10'u tutuklu 41 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 10'u tutuklu 41 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesince, özel olarak hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya, tutuklu sanıklar, bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.

Duruşmada savunmasını yapan tutuksuz sanık eski hemşire Z.U, 2011 yılından ihraç olana kadar Geyve Devlet Hastanesinde görev yaptığını söyledi.

İlk başta Sağlık-Sen'e üye olduğunu daha sonra 2014 Aralık ayında Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) kapatılan Ufuk Sağlık-Sen'e üye olduğunu belirten U.Z, 'Sağlık-Sen'in çalışma koşullarımızın iyileştirilmesiyle alakalı herhangi bir olumlu çalışmasını görmedim. Diğer haklarımızla ilgili bir çalışmasını da görmedim, iletişime geçmiyorlardı, muhatap bulamıyorduk. Bu sendikadan biri çalıştığım kuruma geldi, haklarımızı anlattı, ben de üye oldum.' diye konuştu.

Sanık U.Z, Ufuk Sağlık-Sen'in FETÖ ile irtibatlı olduğunu bilmediğini iddia ederek, 'Darbe teşebbüsünden önce irtibata dair duyum almaya başladım. Bu duyumları alınca 16 Mayıs 2016'da istifa ettim. Örgütün sohbetlerine katılmadım, kimseyi de çağırmadım. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatımı talep ediyorum.' dedi.

Tanık O.K, ifadesinde 2008 yılında Bolu'dan Sakarya'ya klinik şefi olarak atandığını belirtti.

Tutuklu sanık Mehmet Yahyaoğlu'nun Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uzman olarak çalıştığını dile getiren O.K, 'Mehmet birden fazla Sağlık Bakanlığının görevlendirmesiyle Afrika ülkelerine gitti. 2012 yılında sanık Mehmet'in yıllık iznini imzalıyordum. İznini geçireceği yer ABD yazıyordu fakat Pensilvanya yazıp yazmadığı konusunda emin değilim. Pensilvanya'ya gideceğini bana söyledi. O dönemde birçok insan bahse konu yere gidiyordu. Mehmet o dönemde bu yapıya sempati duyuyordu. Kasıtlı olarak bu yapının içerisine girdiğini düşünmüyorum.' dedi.

Söz alan sanıklar ve avukatları, tanık beyanlarında aleyhte olan hususları kabul etmediklerini söyledi.

Mahkeme heyeti, duruşmaya yarına erteledi.

- İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, aralarında KHK ile ihraç edilen doktor, diş hekimi, eczacı, hemşire, ebe, sağlık, radyoloji ve laboratuvar teknisyeni, tıbbi sekreter, mühendis, şoför, imam, işçi ve sağlık memurunun da yer aldığı 10'u tutuklu 41 sanık hakkında, 'silahlı terör örgüt üyeliği' suçundan, 7 yıl 6 aydan on beşer yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamede, şüphelilerin Sakarya Kamu Hastaneler Birliği kurumlarında çalışırken FETÖ/PDY ile irtibatlı olmaları nedeniyle açığa alındıkları ve KHK ile ihraç edildikleri belirtilerek, 'FETÖ/PDY'ye üye oldukları'ndan bahisle haklarında suç duyurusunda bulunulduğu ve soruşturma açıldığı belirtildi.

Şüphelilerin, savunmaları, ele geçirilen dijital materyal, kitap, dergiler, dernek ve sendika üyeliklerine dair yazılar, Bank Asya hesap hareketleri ve 'ByLock' tutanakları incelendiğinde, süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk arz eden eylemleriyle FETÖ/PDY ile organik bağlarının olduğu aktarılan iddianamede, hiyerarşiye dahil olmak suretiyle 'FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak' suçunu işlediklerinin anlaşıldığı ifade edildi.

Kaynak: AA