Otizmli Bireyler İçin Yasal Düzenleme Talebi

Federasyon Başkanı Güngör: 'YÖK Başkanlığı tarafından engelliler ile ilgili yapılan düzenlemeleri sevindirici bulduğumuzu ancak her engel grubunun farklı özellikleri olduğunu ve bu özellikler doğrultusunda gereksinimlerine göre değerlendirme yapılmasının herkesi doğru çözüme ulaştıracağını belirtmek isteriz'.

Otizm Dernekleri Federasyonu (ODFED) Başkanı Ergin Güngör, 'Beykoz'un Mozart'ı' adıyla tanınan otizmli Yunus Yazar'ın konservatuvara yerleştirilmesi için başlatılan çalışmalar için teşekkür ederek, 'YÖK Başkanlığı tarafından engelliler ile ilgili yapılan düzenlemeleri sevindirici bulduğumuzu ancak her engel grubunun farklı özellikleri olduğunu ve bu özellikler doğrultusunda gereksinimlerine göre değerlendirme yapılmasının herkesi doğru çözüme ulaştıracağını belirtmek isteriz.' ifadelerini kullandı.

Güngör, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde basında 'Beykoz’un Mozart'ı' olarak yer alan, otizmli Yunus Yazar'ın yaşadığı sorunları kamuoyuna aktaran Anadolu Ajansı'na ve konuya dikkat çeken ünlü sanatçı Cem Yılmaz’a teşekkür etti.

Yapılan haberlerin ardından Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın konuya şahsen ilgi gösterdiğini ve Yunus'un konservatuvara yerleşebilmesi çalışmaların başlatıldığını hatırlatan Güngör, 'Otizmli bireyler aldıkları özel eğitimler ile gelişim göstermekte ve bunun sonucu olarak da her kademede daha çok otizmli öğrenci okula gidebilme seviyesine gelmektedir. Okulların henüz bu konuda yeterince hazır olmaması nedeniyle de geçmiş dönemlerde olmadığı kadar çok okullaşma sorunu ortaya çıkmakta, özellikle üniversitelerde otizmli öğrencilerin kabulü ile ilgili ciddi sorunlar yaşanmaktadır.' değerlendirmesini yaptı.

Konuyla ilgili federasyona çok sayıda ailenin başvurduğunu vurgulayan Güngör, yaşanan sorunların bireysel olarak gündeme alınıp çözülmesinin çok mümkün olmadığını, Otizm Eylem Planı'nda da kabul edildiği gibi sanat ve spor alanında yetenekli otizmli bireylerin ilgili bölümlere kabul edilmesi için yasal düzenlemeler yapılması gerektiğine işaret etti.

Engelli öğrenciler için mevcut kontenjanlarda düzenleme yapılmasının da uygulama farklılıklarını ortadan kaldıracağına dikkati çeken Güngör, şunları kaydetti:

'YÖK Başkanlığı tarafından engelliler ile ilgili yapılan düzenlemeleri sevindirici bulduğumuzu ancak her engel grubunun farklı özellikleri olduğunu ve bu özellikler doğrultusunda gereksinimlerine göre değerlendirme yapılmasının herkesi doğru çözüme ulaştıracağını belirtmek isteriz.'

Ergin Güngör, otizmli bireyleri kapsayıcı tutum ve uygulamaların tüm üniversiteler için örnek olmasını diledi.

Kaynak: AA