Güney Marmara'da Deniz Suyu Temiz Çıktı

Bursa'nın Mudanya, Gemlik, Karacabey ve Balıkesir'in Erdek ilçelerinin Marmara Denizi'ne olan kıyıları ile İznik Gölü kıyısındaki plaj ve kamplarda gerçekleştirilen haziran ayı ölçümlerinde, 35 plajın tümünde denize girilebileceği tespit edildi Kirlilik ölçümlerinde sadece Gemlik'te Karacaali Gençlik kampı, Mudanya'da Mesudiye ve Eğerce halk plajları ile İznik Gölü'nde Orhangazi Halk Plajı'nın 'orta kalite' suyu olduğu belirlenirken, 31 plajın 'iyi kalite' suyu bulunduğu saptandı.

BÜŞRA NUR ÖZCAN - Bursa'nın Mudanya, Gemlik, Karacabey ve Balıkesir'in Erdek ilçelerinin Marmara Denizi'ne olan kıyıları ile İznik Gölü kıyısındaki plaj ve kamplarda gerçekleştirilen ölçümlerinde, 35 plajın tümünde denize girilebileceği belirlendi.

AA muhabirinin, Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğünün haziran ayı birinci tur Deniz Kirliliği İzleme Raporu'ndan derlediği bilgilere göre, Marmara Denizi'ne kıyısı bulunan Mudanya'da 9, Gemlik'te 8, Karacabey'de 3, Erdek'te 11 ve İznik Gölü kıyısında 4 olmak üzere 35 kamp ve plajda ölçüm yapıldı.

Bu kapsamda, 100 mililitrede bulunan bakteri sayısının 'kılavuz değer' ve zorunlu değer' şeklinde değerlendirildiği ölçümlerde, 'toplam koliform', 'fekal koliform' ve 'fekal streptekok' parametrelerinin, tüm plajların referans değerler aralığında olduğu saptandı.

Kirlilik ölçümlerinde, 35 plajdan 31'inde 'iyi kalite su', 4'ünde 'orta kalite su' tespit edildi.

Sonuçlar kılavuz değerlerin altındaysa 'iyi kalitede su (girilebilir)', kılavuz değerle zorunlu değer arasındaysa 'orta kalitede su (girilebilir)', zorunlu değerlerin üzerindeyse 'kötü kalitede su (girilemez)' değerlendirmesinin yapıldığı ölçümlerin sonucunda, 'kötü kalitede su' ve 'denize girilmez' şeklinde bir tespit çıkmadı.

- Mudanya, Gemlik ve Karacabey kıyıları

Deniz Kirliliği İzleme Formu'na göre, Gemlik'te Karacaali Gençlik kampı, Mudanya'da Mesudiye ve Eğerce halk plajları ile İznik Gölü'nde Orhangazi Halk Plajı 'orta kalite su'ya sahip bulunuyor.

Güney Marmara'da 'girilebilir' deniz suyuna sahip plajlar şöyle:

Mudanya: Kızılay Kampı, Burgaz Altınkum Halk Plajı, Burgaz Halk Plajı, Kumyaka Halk Plajı, Zeytinbağı Halk Plajı, Eşkel Halk Plajı ve Coşkunöz Halk Plajı.

Gemlik: Narlı Halk Plajı, Büyükkumla Halk Plajı, Küçükkumla Halk Plajı, Hasanağa Gençlik Kampı, Gemsaz Halk Plajı, Kumsaz Halk Plajı ve Kurşunlu Hanımlar Plajı.

Karacabey: Yeniköy Halk Plajı, Malkara Halk Plajı, Kurşunlu Halk Plajı.

İznik Gölü: Göllüce Halk Plajı, İnciraltı Mevki Halk Plajı ve Darka Tatil Köyü.

- Erdek kıyıları

Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğünün haziran ayı raporunda, Erdek Toplum Sağlığı Müdürlüğünce alınan numuneler sonucunda, ilçedeki tüm plajlarda deniz suyu 'iyi kalite' olarak nitelendirildi.

Erdek'te bulunan denize 'girilebilir' 11 plaj şunlar:

'Bakraç Plajı, Dalyan Plajı, Kafkas Otel Çuğra Plajları, Klayt Otel Orman Kampı, Kurbağalıdere Mevkisi Yüzme Alanı, Moda Plajı, Narlı Beşevler Mevki̇si Yüzme Alanı, Laka Plajı, Ocaklar Mahallesi̇ Plajları, Pınar Otel Plajı, Çuğra Plajları.'
Kaynak: AA