Güney Afrika Anayasa Mahkemesinden Gizli Oylama Kararı

Anayasa Mahkemesi, meclis başkanının, Devlet Başkanı Zuma’ya karşı gizli güven oylaması yapabilme hakkının bulunduğunu bildirdi.

Güney Afrika'da Anayasa Mahkemesi, meclis başkanının, Devlet Başkanı Jacob Zuma'ya karşı gizli güven oylaması yapılması yönünde karar alma yetkisinin bulunduğunu kaydetti.

Mahkeme, meclis başkanının, Zuma’ya karşı gizli güven oylaması yapabilme hakkının olduğuna karar verdi.

Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, mahkemenin, kuvvetler ayrılılığı ilkesince gizli oylama konusunda karar veremeyeceği ancak bu konudaki yetkinin meclis başkanında olduğu belirtildi.

Parlamento Başkanı Baleka Mbete, parlamentonun daha önce böyle bir karar alma yetkisinin olmadığını açıkladı.

Muhalefet partisi Demokratik İttifak (DA), 'demokrasinin zaferi' olarak nitelendirdiği kararla parlamentoda çoğunluğu oluşturan ANC içinde Zuma aleyhine oy kullanmak isteyen milletvekillerinin önünün açıldığını bildirdi.

Güney Afrika muhalefet partilerinden Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF), martta, Zuma'yı hakkındaki iddialar nedeniyle Anayasa Mahkemesine şikayet başvurusunda bulunmuş, DA da Zuma hükümeti için güven oylaması başvurusu yapmıştı.

EFF lideri Julies Malema, konuya ilişkin açıklamasında, 'Biz bu şikayet başvurusu ile Anayasa Mahkemesinin Zuma hükümetini disipline etmesini istiyoruz.' ifadesini kullanmıştı.

Güney Afrika Anayasa Mahkemesi, geçen yıl mart ayı sonunda Zuma'nın evinin tadilatı için kullandığı kamu fonlarını ödememesinin anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti. Ödenecek miktarı belirlemekle görevlendirilen Güney Afrika Hazine Müsteşarlığı, Zuma'nın Nkandla malikanesinde ziyaretçi merkezi, yüzme havuzu ve kümes bahçesi gibi güvenlikle ilgili olmayan harcamaları için kullandığı 507 bin doları ödemesi gerektiğine karar vermişti. Bu miktarın, Zuma'nın malikanesine yaptığı harcamanın sadece yüzde 3'üne karşılık geldiği ortaya çıkmıştı.

Kaynak: AA