FSMVÜ 2017 Mezuniyet Töreni

Başbakan Yardımcısı Kaynak: '(Seçilme yaşının 18'e düşürülmesi) 15 Temmuz gösterdi ki bizim 18 yaşındaki gencimize, vatanımızı, bayrağımızı, namusumuzu, iffetimizi, bağımsızlığımızı emanet ediyoruz. Elbette ülke yönetimini de emanet edebiliriz. O sebeple biz gençlere çok güveniyoruz' 'Sizler bilemeyebilirsiniz. Bizler sonuna yetiştik. Büyüklerimiz bunu bizzat yaşadılar. Tek parti döneminin tek tipçi, ezberci, dayatmacı eğitim politikasıyla maalesef bizim üniversitelerimiz geride kalmıştır'

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, seçilme yaşının 18'e düşürülmesine ilişkin, '15 Temmuz gösterdi ki bizim 18 yaşındaki gencimize, vatanımızı, bayrağımızı, namusumuzu, iffetimizi, bağımsızlığımızı emanet ediyoruz. Elbette ülke yönetimini de emanet edebiliriz. O sebeple biz gençlere çok güveniyoruz.' dedi.

Kaynak, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) 2017 Mezuniyet töreninde konuştu.

Üniversitenin mezuniyet törenine ikinci kez katıldığını belirten Kaynak, FSMVÜ fikrini ortaya atan başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emek veren herkese teşekkürlerini sundu.

Kaynak, medeniyetlerinin vakıf medeniyeti olduğunu dile getirerek, 'Öyle bir medeniyet ki hayatın her alanını, sosyal hayatın özellikle her alanını vakıflar marifetiyle düzenleyen, destekleyen bir medeniyettir. Vakıflarının en önemli konu başlıklarından biri de eğitimidir. Ecdadımız zamanında hemen hemen bütün eğitim teşkilatı vakıflar eliyle kurulmuş, yönetilmiş ve finanse edilmiştir.' diye konuştu.

FSMVÜ'nin de böyle bir geçmişten geldiğini belirten Kaynak, Vakıflar Genel Müdürlüğü öncülüğünde kurulan üniversitenin yalnız olmadığını söyledi.

Kaynak, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi'nin de milletin hizmetinde olduğunu aktararak, ecdadımız Fatih Sultan Mehmed'in tek şöhretinin İstanbul'u fethetmek olmadığını kaydetti.

Fatih'in diğer önemli vasfının da vakıf kültürüne verdiği destek olduğunu anlatan Kaynak, Osmanlı'nın, coğrafyasını vakıflarla yönettiğini ve büyük eğitim külliyeleri oluşturduğunu dile getirdi.

Kaynak, kendilerinin ecdattan ilham almaları gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

'Vakıflar Genel Müdürlüğümüz gerçekleştirdiği projelerle ve ulaştığı hedeflerle buna layık olmaya çalışmaktadır. Bir yandan vakıfların vakfiyelerin amacını gerçekleştirmek için projeler yaparken, bir yandan da onlardan devraldığımız bize emanet edilen tarihi ve kültür varlıklarımızı korumanın, kollamanın, ayakta tutmanın, yeniden ihya etmenin çalışmalarını yapmaktadırlar.'

Sadece Anadolu'da değil Balkanlar'da da ecdat yadigarı eserlere sahip çıkıldığını hatırlatan Kaynak, söz konusu coğrafyada yakın zamanda açılışlarını yaptıkları eserleri sıraladı.

Kaynak, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Gazze'ye 50 bin koli gıda gönderdiğini ifade ederek, bu yardımların bayramda Gazzelilerin sofrasına ulaşacağını söyledi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öncülüğünde tarihi köklerine döndüğünü dile getiren Kaynak, FSMVÜ'nin de bunlardan biri olduğunu anlattı.

Kaynak, FSMVÜ'nün akademik camiada giderek ağırlığını arttırdığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

'Sizler bilemeyebilirsiniz. Bizler sonuna yetiştik. Büyüklerimiz bunu bizzat yaşadılar. Tek parti döneminin tek tipçi, ezberci, dayatmacı eğitim politikasıyla maalesef bizim üniversitelerimiz geride kalmıştır. Elhamdülillah şimdi açıklanan listelere göre dünyanın en iyi üniversiteleri arasına Türkiye'den de 10 üniversitemiz girmiştir. Biz, gençlerimize güveniyoruz. Bu gençlerimizin bizim ecdadımızın ortaya koyduğu eserler, ecdadımızdaki yıldızlar gibi, Harezmiler, Uluğ Beyler, Ali Kuşçu'lar gibi, İbn-i Sina'lar gibi, Piri Reis'ler gibi, Mimar Sinan'lar gibi gençler var aranızda. Biz sizlere güveniyoruz. Sizlerden bunları bekliyoruz. Çünkü bu millet bunu geçmişte başardı. İçimizde o inanç var. Bizim de size o güvenimiz var.'

Gençlere olan inançlarını tekrarlayan Kaynak, 16 Nisan'daki referandumda gençlere yönelik yapılan düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Kaynak, seçilme yaşının 18'e indirilmesini hatırlatarak, 'O günlerdeki tartışmaları hatırlayın. '18 yaşındaki çocuğa ülke emanet edilebilir mi?' diyorlardı. 15 Temmuz gösterdi ki bizim 18 yaşındaki gencimize, vatanımızı, bayrağımızı, namusumuzu, iffetimizi, bağımsızlığımızı emanet ediyoruz. Elbette ülke yönetimini de emanet edebiliriz. O sebeple biz gençlere çok güveniyoruz.' diye konuştu.

Gençlerin zorluklar karşısında pes etmemeleri ve ümitsizliğe kapılmamaları tavsiyesinde bulunan Kaynak, gençlerin bunu 15 Temmuz'da ispatladığını kaydetti.

Kaynak, 15 Temmuz'da şehit ve gazi olanların yaş ortalamalarına dikkati çekerek, çalıştıkça ve mücadele ettikçe başarıya hızla ulaşacaklarını anlattı.

Gençleri yetiştiren FSMVÜ akademik kadrosuna ve yöneticilerine teşekkürlerini ileten Kaynak, öğrencilerin tahsil hayatları için ellerinden geleni yapan velilere de minnetlerini sundu.

Kaynak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vakıflar konusunda kendilerine ufuk açtığını anlatarak, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ve ekibine de teşekkür etti.

- Üsküdar Şemsi Paşa Camisi

Başbakan Yardımcısı Kaynak konuşmasının devamında, Üsküdar Şemsi Paşa Camisi önünde yapılan çalışma hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Konunun birkaç gündür ülke gündeminde olduğunu belirten Kaynak, şunları söyledi:

'Üsküdar Şemsi Paşa Camisi, Mimar Sinan'ın eseridir. Orada Büyükşehir Belediyemizin sahilde bir dolgu çalışması dolayısıyla yer yer çatlaklar oluşmuş. Vakıflar Genel Müdürlüğümüz oradaki restorasyon çalışmalarını tamamlamış ve ibadete açmıştı. Vakıflar Genel Müdürümüzün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız nezdinden çalışmalarıyla denizdeki çalışma ana yapıya hasar verdiği için durdurulmuştur. Gösterdiği bu hassasiyet için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Beye, Vakıflar Genel Müdürümüz Adnan Ertem Bey'e teşekkür ediyorum.'

Konuşmaların ardından FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Duman ve Üniversite Mütevelli Heyeti Başkanı İsmail Gerçek, Başbakan Yardımcısı Kaynak'a hat levhası hediye etti.

Kaynak, daha sonra üniversite dönem birincisi Vildan Tavukçu'ya mezuniyet belgesini verdi.
Kaynak: AA