CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Açıklaması

'Mısır'da mahkemelerin vermiş olduğu kararların ne kadar adil yargılama ilkesine dayandığının tartışıldığı bir ortamda dost ve kardeş Mısır makamlarına alınan idam cezası kararlarının uygulanmasını durdurma çağrısında bulunuyoruz'.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, 'Mısır'da mahkemelerin vermiş olduğu kararların ne kadar adil yargılama ilkesine dayandığının tartışıldığı bir ortamda dost ve kardeş Mısır makamlarına alınan idam cezası kararlarının uygulanmasını durdurma çağrısında bulunuyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır'da özellikle son dönemde askeri ve sivil mahkemelerin aldığı sayısı hızla artan idam kararlarından ciddi endişe ve rahatsızlık duyduklarını belirtti.

İdam cezasına karşı bir parti olarak, verilen idam kararlarını uygun bulmadıklarını ve bu kararların uygulanmasının acilen durdurulması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, dost ve kardeş Mısır halkının içinden geçmekte olduğu sancılı dönemi anladıklarını bildirdi.

Türkiye'de geçmişte yaşanan utanç verici idam kararlarının, toplumda derin siyasi ve psikolojik travmalara yol açarak, sorunların çözümüne değil daha da ağırlaşarak devam etmesine yol açtığına dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:

'Hiç şüphesiz Mısır'ın benzer acı bir tecrübe yaşaması içinden geçmekte olduğu normalleşmeye de sekte vurabilecektir. Mısır'da mahkemelerin vermiş olduğu kararların ne kadar adil yargılama ilkesine dayandığının tartışıldığı bir ortamda dost ve kardeş Mısır makamlarına alınan idam cezası kararlarının uygulanmasını durdurma çağrısında bulunuyoruz. Öte yandan, dışarıda idam cezalarına karşı, içeride ise idamı getirmek isteyenlerin ikiyüzlülüklerini ve samimiyetsizliklerini de bu vesileyle kamuoyumuzun takdirine sunuyoruz.'
Kaynak: AA