Yozgat'ta 2 Asırlık Köy Konağı Onarım Bekliyor

Yozgat’ın Sorgun ilçesi Aşağı Karahacılı köyünde 200 yıl önce köy konağı olarak yapılan tarihi bina onarılmayı bekliyor.

Köy muhtarı Halis Ünal, AA muhabirine, iki asır önce büyük dedesi Halis Ünal tarafından yaptırılan konağın birçok milletvekili, vali ve kaymakamı ağırladığını, şu anda yıkılmak üzere olduğunu söyledi.

Konağın 10-15 yıl öncesine kadar hizmet verdiğini ancak kullanılmadığını aktaran Ünal, 'Böyle bir tarihi eserin yıkılıp gitmesine gönlümüz razı olmuyor. Buranın bir an önce aslına uygun tamir edilip, yeniden canlandırılmasını istiyoruz.' diye konuştu.

Konağın yapımı için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne müracaatta bulunduklarını anlatan Ünal, şunları kaydetti:

'Bizden bazı evraklar istediler. İstedikleri tüm evrakları tamamlayıp kendilerine sundum ancak henüz bir ödenek tahsis edilmediği için onarım işlerine başlanamıyor. Konağın iç duvarında bulunan yazının bir hikayesi var. Dedem zamanında köyümüze bir konuk gelmiş ve dedemden kendisini misafir etmesini istemiş. O da kendisini misafir etmiş. Adam gece kalkıp duvara bu yazıyı yazdıktan sonra sabah erkenden çekip gitmiş. O günden bu yana duvardaki bu yazının sırrını öğrenmek için birçok müftü ve Arapça bilen insan getirdik. Gelip baktılar ama bir türlü ne yazdığını açıklayamadılar.'

Kaynak: AA