'Türkiye İle Kuveyt Arasındaki Ticaret Hacmi Artırılmalı'

Ekonomi Bakanı Zeybekci: '1,3 milyar dolarlık ticaret hacmi kesinlikle bize yakışan bir miktar değil, ilk hedefimiz ve takvimlendirmemiz buradan başlasın' '(Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz) Kuveyt'in, sorunun çözümü yönündeki gayretlerini destekliyoruz. İnşallah en kısa sürede bu problem geride kalmış olur' Kuveyt Ticaret ve Sanayi Bakanı Halid Nasır Abdullah erRudan: 'Bu ziyaretimiz aslında Kuveyt Başbakanı'nın eylülde Türkiye'ye yapacağı ziyaretin öncüsüdür. Sayın Başbakan'ımızın Türkiye ziyaretinin çok nitelikli ve tarihi bir ziyaret olmasını umuyoruz'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Kuveyt arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için ikili ticaretin artırılması gerektiğini belirterek, '1,3 milyar dolarlık ticaret hacmi kesinlikle bize yakışan bir miktar değil, ilk hedefimiz ve takvimlendirmemiz buradan başlasın.' dedi.

Zeybekci, Kuveyt Ticaret ve Sanayi Bakanı Halid Nasır Abdullah er-Rudan ve beraberindeki heyetle Bakanlıkta görüştü. Zeybekci, burada yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki potansiyele işaret ederek, ilişkilerin daha iyi olması için çalıştıklarını söyledi.

Son dönemde Körfez ülkeleri arasındaki ihtilafı üzülerek izlediklerinin altını çizen Zeybekci, 'Kardeşler arasındaki bu sorunun da yine kardeşçe çözüleceğine inanıyoruz. Kuveyt'in bu yöndeki gayretlerini destekliyoruz. İnşallah en kısa sürede bu problem geride kalmış olur.' diye konuştu.

Zeybekci, Türkiye ile Kuveyt'in iş birliği yapabileceği birçok alan bulunduğuna işaret ederek, hedeflere ilişkin bir takvimlendirme yapılacağını bildirdi. Kuveyt'in 2035 hedeflerini ve projelerini yakından takip ettiklerini dile getiren Zeybekci, şöyle devam etti:

'Bu projelerle ilgili atacakları adımlarda biz de elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız. İlk başlayacağımız nokta ikili ticaretimizin artırılması olmalı. 1,3 milyar dolarlık ticaret hacmi kesinlikle bize yakışan bir miktar değil, ilk hedefimiz ve takvimlendirmemiz buradan başlasın diye düşünüyorum.'

- 'Türkiye'nin tutumunu övmek istiyorum'

Kuveytli Bakan er-Rudan ise Türkiye'nin davetinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülkenin dostluğuna ve kardeşliğine dikkati çekti.

Körfez'de bir kriz yaşandığını hatırlatan er-Rudan, 'Kuveyt Emiri'nin hikmetine ve kudretine inanıyoruz. Kendisi Körfez ülkeleri arasında arabulucu, hepsini ziyaret etti, anlaşmazlığın giderilmesi için çalışıyor. İnşallah kısa süre içinde bunun semerelerini göreceğiz. Aslında Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri arasında iş birliğinin ötesinde kardeşlik, kan bağı, akrabalık gibi birçok özellik var. Türkiye'nin tutumunu da burada övmek istiyorum. Türkiye barıştan ve sorunların bir an önce çözülmesinden yana tavır sergilemektedir.' değerlendirmesinde bulundu.

Er-Rudan, son yıllarda övgüye değer bir sıçrama gösteren Türkiye'nin dünyada en büyük ilk 10 ekonomiden biri olma hedefini başaracağını, bu konuda kendilerinin de destek vereceğini söyledi. Türkiye ile Kuveyt'in birçok konuda hemfikir olduğunun altını çizen er-Rudan, iki ülkenin çeşitli alanlarda iş birliği yapılabileceğini bildirdi.

Er-Rudan şunları kaydetti:

'Belirlediğimiz hedeflerin gerçekleşmesi için bir takvim belirlememiz gerekiyor. Siyasi ve diplomatik işlemlerden tamamen uzak, iki halkın ve ülkenin yararına olacak şekilde çalışmalıyız. Kuveyt'te birçok Türk şirketi iş yapıyor, bunların başında Limak geliyor. Limak, Kuveyt'te çok stratejik projeler yürütüyor. Bu tür şirketlerin Kuveyt'te çeşitlenmesini ve sayılarının artmasını arzu ediyoruz. Bu ziyaretimiz aslında Kuveyt Başbakanı'nın eylülde Türkiye'ye yapacağı ziyaretin öncüsüdür. Sayın Başbakan'ımızın Türkiye ziyaretinin çok nitelikli ve tarihi bir ziyaret olmasını umuyoruz. Başbakan'ımızın ziyaretine ilişkin planları organize edelim, imzalanmamış anlaşmaların yolunu açalım istiyoruz.'

Kaynak: AA