Türkakım'ın Deniz Kesimine İlişkin ÇED Raporu Yayınlandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı projesinin deniz kesimine ilişkin ÇED raporu yayınladı.

TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı projesinin deniz kesimine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun yayımlandığı bildirildi.

TürkAkım proje şirketi South Stream Transport BV'den yapılan açıklamada, ÇED raporunun proje şirketi adına ELC Group Inc. tarafından hazırlandığı belirtildi.

Açıklamada, projenin olası çevresel ve toplumsal etkilerinin belirlenmesi, değerlendirilmesi ve belgelenmesi için saha araştırmalarının yaptırıldığı, kamudan uzmanlar, bölge halkının temsilcileri ve balıkçılık örgütleri başta olmak üzere Türkiye'den çeşitli paydaşların görüşüne başvurulduğu vurgulandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı projesinin deniz kesimine ilişkin ÇED raporunu bugün yayımladığının kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'Raporda, TürkAkım projesinin deniz kesiminin olası çevresel ve toplumsal etkilerine dair bilgilerin yanı sıra, olası olumsuz etkilerin giderilmesine ve olumlu etkilerin güçlendirilmesine yönelik öneriler de yer alıyor. ÇED raporunda çevresel etkilerin asgariye indirilmesi için uygun ve etkili etki azaltma önlemlerine yer veriliyor. Yeniden ağaçlandırma konusu gibi alınacak bazı önlemlerin koşulları, bağımsız uzmanlar tarafından Türkiye Cumhuriyeti devletiyle eşgüdüm içinde belirlenecek. Şirket olarak taahhüdümüz, TürkAkım boru hattının sektördeki iyi uluslararası uygulamalara ve Türk mevzuatına uygun şekilde geliştirilmesidir. ÇED raporunun değerlendirilmesi için, Türkiye devletince ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla inceleme değerlendirme komisyonu kuruldu. Komisyon, görüşlerinin alınmasının ardından South Stream Transport BV şirketi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına nihai raporunu sunacak.'
Kaynak: AA