TİKA'dan Kenya'daki İhtiyaç Sahiplerine Gıda Yardımı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kenya'nın kenar mahallerinde yaşayan yardıma muhtaç Müslümanlara gıda kolisi dağıttı.

Nairobi'nin Kamukunji bölgesindeki yardım dağıtımına Türkiye'nin Nairobi Büyükelçisi Deniz Eke, TİKA'nın Nairobi Koordinatörü Emre Yüksek ve yerel yetkililer katıldı.

TİKA yetkilisi Yüksek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuraklık ve kıtlık nedeniyle ülkede gıda fiyatlarının arttığını ve fakir olan halkın pek çok temel gıda maddesine ulaşmakta sıkıntı yaşadığını söyledi.

Yüksek, ülkenin kuraklıktan aşırı etkilenen kırsal kesiminde de ailelere yardım ulaştırdıklarını bildirdi.

Bölgedeki yüzlerce Müslüman kadın, mısır unu, şeker ve yağ gibi gıda maddelerinin bulunduğu kolileri alabilmek için saatlerce dağıtımın yapıldığı caminin önünde kuyrukta bekledi.

Yardım yapılanlardan 4 çocuk sahibi 33 yaşındaki Ayşe Fatıma, kocasından ayrı olduğunu ve çocuklarına tek başına bakmaya çalıştığını anlattı.

Fatıma, 'Kuraklık şehirde yaşayanları da vurdu. Hayat eskisine göre çok pahalılaştı. Bir paket un alacak paramız yok. Yardımı duyan herkes geldi. İsmi listede yazılı olan da olmayan da gıda paketlerinden istiyor. İnsanların ihtiyacı var ne yapsın? Allah, Türk yardımseverlerden razı olsun. Onlar sayesinde bir müddet daha idare edeceğiz.' diye konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Doğu Afrika'yı etkisi altına alan kuraklık başta Somali, Kenya ve Güney Sudan gibi ülkeler olmak üzere 23 milyon kişinin açlık kriziyle karşı karşıya kalmasına yol açtı.

Kenya hükümeti, 23 farklı eyalette etkili olan şiddetli kuraklık nedeniyle şubat ayında 'ulusal afet' ilan etmiş ve ülke genelinde 3,7 milyondan fazla kişinin gıda yardımına ihtiyaç duyduğunu açıklamıştı.

Kaynak: AA