SÜ'de 'Hz. Mevlana'nın Eserlerinde Oruç' Konuşuldu

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından, 'Hz Mevlana'nın Eserlerinde Oruç, Oruçlunun Gülümsemesi' konulu konferans gerçekleştirildi.

Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ali Temizel, SÜ Müzesi'nde gerçekleştirilen programın açılış konuşmasında, göçün ve taşınmanın temsilcisi olan Hz. Mevlana ve ailesinin dünyanın birçok yerinde çeşitli kazanımlara sebep olduğunu söyledi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut ise Hz. Mevlana'nın eserlerine bakıldığında sanatı hak için yaptığını görmenin mümkün olduğunu dile getirdi.

Hz. Mevlana'nın eserlerinin nadide eserler olduğunu belirten Karabulut, 'Halk için mi sanat, sanat için mi sanat diye düşündüğümüzde, Hz. Mevlana'nın beyitlerine ve Mesnevi'sine bakınca, Farsça ile özenle yazılmış nadide eserler olduğunu görüyoruz. Hz Mevlana'nın insanlığa ve dünyaya katkılarına şahit olmaya başlayınca anladım ki ne halk için sanatmış ne sanat için sanatmış. Aslında hak için sanat yapmıştır.' dedi.

Açılış konuşmalarının ardından konferansa geçildi.

T.C. Kırgızistan Bişkek Kültür ve Tanıtma Müşaviri Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Hz. Mevlana'nın eserlerinde her ne kadar kuştan, kurttan bahsetse de asıl amacının, eserlerini eşrefi mahlukat olan insan üzerine kurgulaması olduğunu belirtti.

Hz. Mevlana'nın Mesnevi'sinin, her türlü eğitim dalını kapsadığını vurgulayan Şimşekler, şöyle devam etti:

'Hz. Mevlana Mesnevi'sinde, eğitimci ile öğrenci ilişkisi nasıl olmalı, eşler arasındaki ilişki nasıl olmalı, komşular arasında ilişkiler nasıl olmalı gibi soruların yanı sıra, modern tıp ve kimya alanları ile ilgili bilgiler de bulabilirsiniz. Mesnevi, bilim dallarıyla alakalı modern bilimleri kapsayan pozitif bir eserdir. Hz. Mevlana'ya göre oruç, iyi adamla kötü adamı ayırt etmek adına bir mihenk taşıdır, bir terazidir, bir ölçüdür. Yine Hz. Mevlana'ya göre oruç, insanlığın kurtuluşudur.'

Kaynak: AA